≫ 

Skriveno blago Srbije duboko u vrletima Bajine Bašte: Nikao manastir posvećen Romanovima, niko ne zna odakle se našao tu!

Već nekoliko godina, u gotovo netaknutoj prirodi ovdašnjeg sela Strmovo, smeštenog u planinskim vrletima na kojima rađaju najbolja malina i kupina, "stoluje" arhimandrit Sergej

  • 0

U vrletima iznad Bajine Bašte nalazi se manastir posvećen Romanovima. Arhimandrit Sergej drveni hram u Zapadnu Srbiju doneo u delovima, pišu Novosti.

Manastir u Srbiji za koji mnogi ne znaju, krije tajne sastojke za veliki broj bolesti (FOTO)

Crkva kod Novog Bečeja ostala u ruševinama: Nadgrobna ploča iz nje krije jednu od najvećih tajni (FOTO) (VIDEO)

Već nekoliko godina, u gotovo netaknutoj prirodi ovdašnjeg sela Strmovo, smeštenog u planinskim vrletima na kojima rađaju najbolja malina i kupina, "stoluje" arhimandrit Sergej.

- Rus, od glave do pete - kaže narod, pa nikoga i ne čudi što, sa monaštvom, predano brine o svetinji koja je posvećena čuvenoj ruskoj carskoj porodici Romanov.

A, upravo tim ruskim carevićima je - po blagoslovu episkopa šabačkog Lavrentija - posvećena ne samo manastirska crkva, osveštana pre tri godine, već i čitav manastirski kompleks.

Foto: Wikipedia/Yann

Pomenuta bogomolja potpuno je urađena u ruskom stilu, odakle su drveni elementi dopremljeni u zapadnu Srbiju, a onda su ih najbolji majstori - uz budnu pažnju i nadzor arhimandrita Sergeja - strpljivo spajali u veličanstvenu celinu...

Manastir već ima konake, a arhimandrit Sergej najavljuje gradnju novog, uz crkvu - trpezariju. Na ulasku u hram, sa leve strane, nalazi se "krstionica" - obavezna u ruskim manastirima.

Znatiželjni ljudi, zato, neprestano dolaze da vide nešto novo i pomole se Bogu, a mnogi su tu i samo da bi čuli mudre reči starešine Sergeja, duhovnika i neimara koji se sprema za novi put u Rusiju, novim poslom za ovaj sveti hram.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA