≫ 

Kako je dim iznad Panonije postao simbol banatskog dela ravnice, i kada će nestati?

Zbog emisija ugljen monoksida i praškastih materija koje prekoračuju dozvoljene granice u planu su kontrole za ovu godinu

  • 0

Dnevne migracije Pančevaca ka Beogradu ponekad bivaju začinjene i neprijatnim pogledom na čađave dimnjake i gusti dim koji se vijori iznad hemijske industrije Panonija locirane nedaleko od pruge, tako je bilo i pre neki dan, a ispostavilo se da je problem poznat gradskoj inspekciji za zaštitu životne sredine.

JAKE SIRENE U PANČEVU: Uznemirujući zvuk trajao čak dva minuta, evo šta je razlog

- To je dosta dugo problem. Zbog emisija ugljen monoksida i praškastih materija koje prekoračuju dozvoljene granice u planu su kontrole za ovu godinu. Posle aprilske kontrole u maju smo naložili mere. Ključna je da se zamene kotlovi koji su u Panoniji iz 60-tih godina prošlog veka, rekla je Iliana Terpenka, inspektorka za zaštitu životne sredine.

Kotlovi su na čvrsta goriva. U Panoniji koriste ugalj. Ukupne snage dva puta po 1,5 megavata.

- U Panoniji se koriste kako za zagrevanje prostorija tako i za proizvodni proces. Nedavno su zbog loše finansijske situacije zatražili produženje roka. Mi očekujemo da će postupiti po merama koje im je naložila inspekcija za zaštitu životne sredine. I da će kotlovi biti zamenjeni do kraja godine, zaključuje inspektorka Iliana Terpenka.

Daljinac

(telegraf / 013info)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA