≫ 

Agencija za zaštitu životne sredine: U Boru je vazduh prve kategorije (FOTO)

Prošle godine zabeležen je istorijski minimum zagađenja sumpor-dioksidom u Boru, kada je prosečna koncentracija SO2 u vazduhu bila 43,6 mikrograma po kubnom metru

  • 0

Godišnje granične vrednosti nisu prekoračene ni za jedan parametar (prvu kategoriju ima vazduh u kome nisu prekoračene granične vrednosti ni za jednu zagađujuću materiju). – U 2016. zabeležen istorijski minimum zagađenja sumpor-dioksidom u Boru, kada je prosečna koncentracija SO2 u vazduhu bila 43,6 mikrograma po kubnom metru.

Najstariji kompanijski medij u Srbiji, list "Kolektiv", slavi jubilarni 70. rođendan! (FOTO)

U aglomeracijama Bor, Novi Sad, Niš i Pančevo, kao i u zoni Srbija i zoni Vojvodina, vazduh je tokom 2016. bio prve kategorije (čist ili neznatno zagađen), jer godišnje granične vrednosti nisu prekoračene ni za jedan parametar (prvu kategoriju ima vazduh u kome nisu prekoračene granične vrednosti ni za jednu zagađujuću materiju).

Ovo je deo godišnjeg izveštaja o kvalitetu vazduha u Republici Srbiji 2016, koji je sačinila Agencija za zaštitu životne sredine. Ocena kvaliteta vazduha izvršena je na osnovu srednjih godišnjih koncentracija zagađujućih materija dobijenih monitoringom kvaliteta vazduha na automatskim mernim stanicama u Boru, koje su uključene u državnu mrežu agencije.

Foto: Promo/ RTB Bor

U izveštaju se, takođe, navodi da je Bor dugi niz godina imao status prekomerno zagađenog grada zbog visokog nivoa koncentracija sumpor-dioksida (od 2010. do 2014. godine u Boru su bila dominantna prekoračenja SO2 uz prisutan porast čestine prekoračenja dnevnih graničnih vrednosti), a 2016. došlo je do smanjenja pojave jako zagađenog vazduha za 27% i prvi put vazduh u gradu bakra svrstan je u prvu kategoriju.

Prošle godine zabeležen je istorijski minimum zagađenja sumpor-dioksidom u Boru, kada je prosečna koncentracija SO2 u vazduhu bila 43,6 mikrograma po kubnom metru. Podsetimo, Uredba o uslovima za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha toleriše godišnju graničnu vrednost sumpor-dioksida od 50 mikrograma po kubnom metru vazduha.

Foto: Promo/ RTB Bor

"Zaštita vazduha 2017."

Na jubilarnom 45. Međunarodnom savetovanju "Zaštita vazduha 2017." na Paliću, generalnom direktoru RTB-a Bor Blagoju Spaskovskom dodeljena je plaketa za izuzetan doprinos u zaštiti kvaliteta vazduha i životne sredine za 2016. godinu.

Foto: Promo/ RTB Bor

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA