Predivna devojčica, hrabra Sofija Nikolić (2) godinu dana posle borbe za život, danas vodi jednu novu bitku - za prvu reč

Sofijin slučaj francuski lekari predstavili su na međunarodnom kongresu i novu tehniku i sada tako leče decu iz celog sveta. Međutim, za devojčicu, bitka se nastavila i posle operacija

  • 0

"Dragi prijatelji, radi se o životu mog deteta. Reotvorile su se fistule i dete mora 16.11. da otputuje u Pariz. Operacija košta 122.000 evra. Prikupili smo 40.000" - to je bilo dovoljno da pre godinu dana ova poruka majke Sofije Nikolić (2) ujedini Srbiju i spasi devojčicu. Samo pet dana pred operaciju, apel za donacije se munjevito širio društvenim mrežama, a cela Srbija se uključila i sredstva su stigla na vreme. Naime, Sofija Nikolić (2) je rođena sa rascepom između dušnika i jednjaka. Posle sedam neuspelih operacija u Francuskoj, RFZO je predložio da se operiše u Italiji.

Najlepša vest : Život male Sofije koja ima problem sa dušnikom više nije ugrožen!

Roditelji nisu hteli da rizikuju te su prikupili novac za novu operaciju u "Neker bolnici" u Parizu, specijalizovanoj za ovakve retke slučajeve.

- Nije se znalo da li će Sofija ostati živa. Francuski lekari su najnovijom tehnikom stavljanja grafta sa leđa i jačanjem traheje zatvorili fistule. Posle 65 dana ležanja i sedativa, stala je na noge. danas, Sofija ide kod logopeda, igra se, upija sve što joj se kaže - priča majka Bojana, prisećajući se te dramatične situacije.

Sofijin slučaj francuski lekari predstavili su na međunarodnom kongresu i novu tehniku i sada tako leče decu iz celog sveta. Međutim, za devojčicu, bitka se nastavila i posle operacija.

- Prvi zadatak za Sofiju bio je da ovlada da se hrani na usta, a to nije moguće pre operacije, jer joj je hrana odlazila u pluća. Uspela je. Ona je za nas roditelje već pobednica, no život bez glasa i sa kanilom je težak. Medicina kaže da je nemoguće da govori, moje je da verujem da će progovoriti. Kod nje je sve nemoguće bilo moguće - kaže mama Bojana.

Foto-ilustracija: Profimedia/Glow Wellness RM

Sledeća kontrola je zakazana za 2. mart naredne godine u Parizu, kada će lekari ispitati nerv kod glasnih žica i videti šta je moguće da se uradi.

Roditelji su zahvalni svim ljudima koji su im pomogli, jer je to dokaz da je Srbija zemlja dobrih ljudi.

ŠTA JE ATREZIJA JEDNJAKA

Atrezija jednjaka ili kako se već naziva rascep između dušnika i jednjaka javlja se na svakih 4.500 novorođenčadi. Prilikom hranjenja deteta, hrana prolazi u dušnik i pluća, što može dovesti do gušenja i smrtnog ishoda, zbog čega je potrebno brzo postaviti dijagnoze i adekvatne terapije. Hirurška intervencija je najefikasnije lečenje.

Daljinac

(Telegraf.rs/Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA