Kragujevčani žrtve lažnih "Rusa": Prevaranti na ulici presreću starije ljude i traže pomoć, zauzvrat nude zlato (FOTO)

"Pre pola sata, dvojica muškaraca, jedan s bradom, koji se predstavljaju kao Rusi, a govore "lošim" srpskim jezikom, presreli su mog oca"

  • 6

Proteklih meseci u Kragujevcu stariji građani bili su mete prevaranata koji se predstavljaju kao stranci, nude jeftino zlato na prodaju, ali i nagradne igre i šerpe.

Beograđanin se predstavljao kao inspektor i varao firme, svakoj uzeo oko 100 evra!

Sredinom oktobra Kragujevčanka je na svom Fejsbuk profilu objavila da su u toku prepadi po ulicama jer nepoznate osobe nude penzionerima poklon ako ih odvedu svojoj kući!

Usledile su ispovesti prevarenih. Da njeno upozorenje nije preterano, pokazalo se kada je policija u petak uhapsila dvojicu prevaranata iz Beograda i kod njih pronašla bižuteriju u boji zlata i 1.220 evra.

Kragujevčanka Dragana M. na svom Fejsbuk profilu pozvala je prijatelje da upozore stare na ulične prevare.

- Pre pola sata, dvojica muškaraca, jedan s bradom, koji se predstavljaju kao Rusi, a govore "lošim" srpskim jezikom, presreli su mog oca u ulici Kneza Miloša (blizu raskrsnice sa ulicom Ilije Kolovića) i insistirali da ih vodi kući da bi mu dali poklon! Jedva se odbranio. Izgleda da su im ciljna grupa stariji sugrađani. Upozorite roditelje i prijatelje - piše Dragana M.

Foto: Facebook

Ispod njene objave javio se K.P. koji piše da je ista klapa i njega "startovala pre dva dana" tačnije osmog oktobra.

- I danas sam ga video. Ima litvanske tablice. Prodavao mi komplet sudova za 350 evra, da bi stigli do 100. Danas je pobegao kada me je video, a upravo je

obrađivao jednog starijeg od mene- svedoči K.P. Tog desetog oktobra nekoliko Kragujevčana samo ispod jedne objave na Fejsbuku napisalo je da se i njima ili nekome koga poznaju slično desilo.

Foto: Telegraf

Gorica G. kaže da u njenom kraju ova ekipa "operiše" duže vreme, ali da postoji i jedna "rumunska" ekipa.

Policija je u petak saopštila da su u Kragujevcu uhapšena dvojica muškaraca, obojica Beograđani, koji su varali kragujevačke penzionere. Jednom je 28, drugom 50 godina. Mlađi bi tražio pomoć od starih na ulicama, a stariji je glumio da je slučajni prolaznik koji mladiću veruje i time ulivao poverenje starijoj generaciji kojoj i sam pripada.

- Postoje osnovi sumnje da je muškarac star 28 godina krajem 2016. godine, kod Tržnog centra "Plaza" prišao starijem Kragujevčaninu govoreći mu nešto na jeziku koji nije razumeo, a da je potom naišao pedesetogodišnjak koji je oštećenom preveo da se radi o strancu kome se pokvario automobil, kao i da na prodaju nudi zlatan nakit jer mu je neophodan novac za popravku - saopštila je policija.

Foto: Telegraf

Kako bi prevara bila ubedljiva žrtvi, muškarac star 50 godina, kome će starije osobe pre verovati, pred žrtvom je navodno kupio deo nakita, a naivna žrtva je, verujući da je reč o nakitu velike vrednosti, kupila ostatak za 180 švajcarskih franaka.

Policija je najzad osumnjičene privela prilikom novog pokušaja prevare na isti način. Kod njih je pronađeno 57 bižuterijskih lančića, kao i 1.220 evra za koje se sumnja da potiču od izvršenih prevara. Dobro uigran tim je, kako policija sumnja, operisao i u Čačku i Požarevcu, gde su otkrivene još tri prevare.

Iz ranijih iskustva policije i udruženja starih, uvek je više ovakvih slučajeva jer se stari stide da prijave prevaru i time svoju naivnost.

Daljinac

(Marija Raca)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    25. novembar 2017 | 13:37

    Eto šta rade "senke nad Balkanom."

  • Srki

    25. novembar 2017 | 13:31

    Nase sudstvo i zakon su katastofalni ja sam iz Sida kod na migranti rade sta hoce ( migranti koji su verovatno pobegli od zakona naobicniji ovos ima i divnih porodicnih ljudi) a mi im nista nemozemo ulaze u kuce kradu ljudima stoku i kad se obratimo policiji njihov odgivor je pa sta mi tu mozemo nije mi jasno da u zemlji Srbiji nepostoji mesto za postenog coveka.

  • Makarije

    25. novembar 2017 | 13:06

    Lako je prevariti starije osobe to je očigledno, jedan od primera je glasanje kod nas!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA