Dobre vesti iz RTB-a: Proizvodnja bakra već premašila lanjsku (FOTO)

Rudari Bora i Majdanpeka "prekopali" plan

  • 0

Jedini srpski rudnik bakra, u čijem sastavu posluju majdanpečki i borski rudnici, u novembru je ostvario 4,27 miliona tona iskopina, što je najveći mesečni učinak u poslednjih deset godina!

Majdanpečki rudari već sada premašili proizvodnju iz 2016. i, ako nastave ovakvim tempom u decembru, produkcija bakra u gradu pod Staricom biće za petinu veća od prošlogodišnje. I površinski kop "Veliki Krivelj", najveći rudnik RTB-a Bor, ulazi u poslednji ovogodišnji mesec spokojan jer je iznedrio i rude i bakra preko plana.

Jedini srpski rudnik bakra, u čijem sastavu posluju majdanpečki i borski rudnici, u novembru je ostvario 4,27 miliona tona iskopina, što je najveći mesečni učinak u poslednjih deset godina! Da bi stigli do ovakvog rezultata, rudari su najpre morali da uklone 2,7 miliona tona jalovine, a potom otkopaju 1,57 miliona tona rude. Sve je to dalo proizvodnju četiri hiljade tona bakra u koncentratu, od koga je, daljom preradom, dobijeno 19.300 tona suvog koncentrata koji je isporučen topionici.

Foto: RTB Bor

Najveći napredak zabeležen je u Rudniku bakra Majdanpek, gde je nova rudarska mehanizacija već opravdala nabavku. Ukupne iskopine su u novembru težile 1,8 miliona tona, od toga samo jalovina 1,3 miliona. Otkopano je i 550 hiljada tona rude iz koje je izvučeno 1.600 tona bakra u koncentratu. Podsetimo, zarad veće proizvodnje bakra i bržeg raskrivanja majdanpečkog ležišta je i kupljeno šest kamiona-dampera, bager, buldozer i bušilica. Majdanpečki rudari su već sada premašili proizvodnju u 2016. i, ako nastave ovakvim tempom i u decembru, produkcija bakra u gradu pod Staricom biće za petinu veća od lanjske.

I površinski kop "Veliki Krivelj", najveći rudnik iz sastava RTB-a Bor, ulazi u poslednji ovogodišnji mesec spokojan jer je iznedrio i rude i bakra preko plana. Prognozirane količine rude u novembru premašene su pre isteka meseca, i to za 15 odsto, a i bakra je dato više od plana. Ukupne mesečne iskopine u rudniku "Veliki Krivelj" odavno su premašile dva miliona tona, pa je u tamošnju flotaciju novembra na dalju preradu, iz otkopanih 870 hiljada tona rude, otišlo preko dve i po hiljade tona bakra u rudi.

Foto: RTB Bor

Za 11 meseci rudari kriveljskog rudnika otkopali su preko devet miliona tona rude, a sve da bi se domogli do 26.800 tona bakra u rudi, odnosno ostvarili 7% bolji skor od plana. Spremno, kažu, čekaju poslednji mesec u godini i prvi sneg jer su puteve unutar rudnika osigurali od proklizavanja zaštitnim bedemima, na vreme opskrbili vozila antifrizom, solanu isprobali, a transportni sistem pregledali i očistili.

Foto: RTB Bor

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA