Transfuzija u Srbiji bezbedna koliko i u ostalim zemljama: Nijedan test nije 100% bezbedan

Procedura kod uzimanja krvi je uvek ista, popunjava se upitnik, bez obzira da li se krv daje prvi ili 101 put

  • 13

Transfuzija krvi u Srbiji je bezbedna koliko je bezbedna i u ostalim zemljama Evrope i sveta, izjavila je danas doktorka Olivera Savić iz Instituta za transfuziju krvi Srbije.

Preminula žena koju su zarazili HIV-om u Novom Sadu: Primila krv od dugogodišnjeg davaoca, on nije znao da je bolestan

Ona je naglasila da se krv, koja odlazi u bolnice pacijentima kojima je neophodna za operacije, prethodno testira na hepatitis B, hepatita C i HIV, kao i na sifilis.

Pojašnjava da se koriste isti testovi kao svuda u svetu i da nijedan test nije 100 odsto bezbedan, odnosno da uvek postoji "prozor" - period u kome neka osoba jeste zaražena, ali testovima ne može da se otkrije prisustvo virusa.

- Prozor za HIV je četiri do 12 nedelja. Period ''prozora'' kod svih testova postoji, mi možda možemo da ga skratimo, ali nigde nije potpuno izbrisan - rekla je Savić za Tanjug.

Foto-ilustarcija: Tanjug/Nenad Milošević, wikipedia

Ona je pojasnila da je procedura kod uzimanja krvi od dobrovoljnih davalaca uvek ista, popunjava se upitnik, bez obzira da li se krv daje prvi ili 101 put.

Upitnik sadrži različita pitanja, od opštih pitanja kao što su ime, prezime, starost do nekih malo detaljnijih pitanja koja se odnose na opšte zdravstvenio stanje, ali i pitanja koja specifično definišu rizična ponašanja, kao što je seksualno ponašanje, pirsing ili tetovaža.

- To su pitanja koji mogu neku osobu da isključe iz davanja krvi u nekom periodu od šest meseci do godinu dana - naglasila je Savić i dodala da se nakon toga slede lekarski pregledi, uzima se jedinica krvi i rade serološki testovi za osnovni skrining.

- U našoj instituciji imamo dve linije testova i uvek se trudimo da imamo dve linije testova različitih proizvođača da bi moglo da se omogući nezavisno terstiranje - naglasila je Savić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nale

    12. decembar 2017 | 17:06

    Samo je zaboravila da naglasi da se ne analizira krv bas svakog davaoca.

  • Davalac

    12. decembar 2017 | 23:21

    Da li znate da se transfuzija u Sapcu gasi i da ce dolaziti iz Bg.po krv na Trgu?Macvanski Okrug je jedan od jacih po br.davalaca?Da li je moguce da dolaze i po to?

  • Dend

    12. decembar 2017 | 23:26

    Da sigurno, skoro smo se uverili u bezbednost transfuzije?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA