Aleksandar i Saša su genijalni srpski kardiolozi: Operisali su punih 5 sati, i ugradili prvo potpuno veštačko srce! (FOTO)

Svaki detalj je snimljen, i danas će biti predstavljen javnosti

  • 7

Prvo potpuno veštačko srce u ovom regionu ugrađeno je u Institutu za kardiovaskularne bolesti "Dedinje"! Zahvaljujući zahvatu koji je u subotu uradio tim lekara "Dedinja", pacijent star 43 godine, sa izraženom slabošću srca, dobio je dragoceno vreme da sačeka odgovarajući organ i transplantaciju, a ovaj institut se svrstao u sam vrh svetskih ustanova koji se bave mehaničkom srčanom potporom, pišu Novosti.

Sandra je bila na ivici smrti, a sada osvaja planinske vrhove: Ova hrabra devojka je pravi primer da su čuda itekako moguća!

To je ogroman iskorak naše kardiohirurgije.

Mehaničko srce slične je veličine kao prirodno. Napaja se baterijama, koje će pacijent po izlasku iz bolnice nositi na leđima, u rancu teškom šest kilograma. Profesor Milovan Bojić kaže da će to pacijentu, koji bez veštačkog srca ne bi mogao da dočeka transplantaciju, omogućiti komforan život i ne krije zadovoljstvo što je u "Dedinju" ovaj revolucionarni zahvat urađen nepuna dva i po meseca po njegovom povratku na čelo ove ustanove.

Veštačko srce Foto: Wikimedia/SynCardia Systems, Inc.

Prvo potpuno veštačko srce ugradili su kardiolozi profesor dr Aleksandar Nikolić i dr Saša Borović, anesteziju je vodio dr Siniša Jagodić, a u timu su bila i dva kardiologa. Operacija je trajala gotovo pet sati.

Svaki detalj je snimljen, i danas će biti predstavljen javnosti.

- Ovo je veliki poduhvat našeg tima - kaže profesor Bojić za Novosti.

Dr Saša Borović Printskrin: TV Pink

Za ovaj zahvat naši lekari su specijalno edukovani u Nemačkoj, a u ugradnjom prvog potpuno veštačkog srca u ovom regionu Institut "Dedinje" i Srbija uključili su se u zvaničnu prezentaciju svetskog proizvođača mehaničkog srca "Sunkardija".

Od početka rada na mehaničkom srcu, koje je bilo takvo da je pacijent sa njim mogao samo da leži, mnogo šta se promenilo, i veštačko srce je sada neuporedivo više nalik prirodnom.

Institut "Dedinje" ima još jedno u rezervi.

Foto: Facebook/Aleksandar Nikolic

- Potpuno veštačko srce ima i leve i desne pretkomore i komore, zaliske i graftove. Parcijalna to nemaju. Na "Dedinju"  smo mi prvo parcijalno veštačko srce ugradili još 1995. godine, a u Kliničkom centru Srbije je ugrađeno 2004. godine. Na Svetog Nikolu ćemo ovde u Institutu, posle duge pauze, opet ugraditi parcijalno veštačko srce, a spremni smo da već sutra, ako se nađe organ, uradimo i transplataciju srca - objašnjava profesor Bojić.

"Dedinje" je na ovim prostorima rodonačelnik tog programa, i kako čujemo, naš prvi pacijent, kojem smo presadili srce pre 20 godina, sprema se za ženidbu.

Daljinac

(Telegraf.rs/Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sun

    15. decembar 2017 | 11:40

    Veliko postovanje za ova dva coveka, gospodu!!! vi ste ponos ove drzave.Zivi bili i zdravi..

  • iskra

    15. decembar 2017 | 11:07

    Naklon do poda kraljevi zivota...svaki dan za ove ljude je kao sto godina zivota...Vi ste ono najbolje od nas,Osim dubokog naklona i divljenja ja Vam ne mogu nista dati ali drzava je na redu.Na zalost drzava dozvoljava da se za rijaliti igrace vise zna od Vas.Tuzno ,svu srecu i jos mnogo uspeha 👍

  • sale

    16. decembar 2017 | 00:49

    Svrstaa Dedinje u sam vrh medicine, a kolike su plate medicinskom osoblju u klinici koja je u samom svetskom vrhu..dajte bre tim ljudima koji tamo rade sa najtezim bolesnicima plate kako valja

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA