Nezapamćeno nevreme napravilo ogromnu štetu na Tari: Drveće padalo na sve strane, izlomljeno više hiljada kubnih metara

Stradala su uglavnom zdrava i odrasla stabla

  • 5

Olujni vetar koji je u proteklih par dana zahvatio Nacionalni park Tara naneo je veliku štetu, a prema prvim procenama izvaljeno je i slomljeno nekoliko hiljada kubnih metara drva jele i smrče na području Predovog krsta i Kaluđerskih bara.

CRNI OBLACI SVE BLIŽI SRBIJI: Evo kada počinje sneg po gradovima (PROGNOZA)

- Dok se vetar, koji je duvao 60 kilometara na sat, nije smirio, nije ni bilo bezbedno zalaziti dublje u šumu, ali i na prvi pogled bilo je jasno da je načinjena velika šteta - rekao je za Glas zapadne Srbije upravnik radne jedinice Mitrovac Dragan Ðurić.

Dodaje da su pod udarima vetra brzine od oko 60 kilometara na sat stradala zdrava i odrasla stabla.

Foto-ilustracija: pixabay.com

Prema njegovim rečima, vlažan i mokar sneg, odnosno raskvašena podloga zbog tanjirastog korenovog sistema četinara uz jak vetar pogoduju izvaljivanju velikih stabala.

- Nama je sada zadato da što pre reagujemo i mi smo već krenuli na teren. Važno je da ne sačekamo letnji period i rojenje potkornjaka da bi sprečili sekundarne štetočine da se prenamnože, što je moguće nakon ovakvih situacija - rekao je Ðurić.

On kaže da je trka sa snegom već počela jer je i jedan dan padavina dovoljan da veliki deo šume postane nedostupan i onemogući dalji rad.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA