Srpski policajci prvi u regionu dobili SOS telefon!

Zamišljeno je da uloga psihologa i socijalnog radnika pruži prvu psihološku pomoć zaposlenima u izrazito stresnoj situaciji a ne da rešava konkretne probleme

  • 0
Policijska traka, Policajac Foto-ilustracija: Milena Đorđević

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije je prvo u regionu otvorilo SOS telefon za policajce!

Vlada isplatila pripadnicima bezbednosti bonus od 10.000 dinara

Odeljenje za psihološku prevenciju i selekciju uvelo je telefonsku liniju za hitnu psihološku pomoć u izrazito stresnim situacijama za zaposlene u MUP, koja je dostupna NON STO, odnosno u periodu od 00-24 sata, sedam dana u nedelji.

Hitna psihološka pomoć namenjena je osobama koje pomišljaju na samoubistvo, imaju nameru da počine nasilje u porodici ili drugi oblik nasilja, su doživele su gubitak člana porodice ili bliske osobe, doživele su razočarenje visokog intenziteta, imaju saznanje o svojoj teškoj bolesti ili bolesti bliske osobe, osećaju se izrazito tužno, nesrećno, uznemireno, bespomoćno, bez izlaza ili očajno.

Zamišljeno je da uloga psihologa i socijalnog radnika pruži prvu psihološku pomoć zaposlenima u izrazito stresnoj situaciji a ne da rešava konkretne probleme.

Za sva pitanja koja nisu iz domena hitne psihološke podrške u izrazito stresnim situacijama zaposleni mogu zakazati razgovor sa psihologom ili socijalnim radnikom u prostorijama Odeljenja za psihološku prevenciju radnim danima u periodu od 08:30-15:00 časova.

Foto: Tanjug/MUP Srbije

U skladu sa etičkim kodeksom i zakonom, psiholog i socijalni radnik pri saznanju da osoba ima tendenciju da povredi sebe ili drugog, kao i pri saznanju o činjenju ili već učinjenom krivičnim delom u obavezi su da prosledi informacije nadležnoj službi – Operativnom centru.

Veoma je bitno što je MUP prepoznalo važnost psihološke prevencije i kao segment unapređenja ljudskih resursa i brige o svojim zaposlenim, naročito policijskih službenika koji primenjuju policijska ovlašćenja,a čija profesija spada među pet najstresnijih zanimanja na svetu.

Imajući to na umu, policajcima je sada konačno data mogućnost da ukoliko osete potrebu ili psihološku krizu u svako doba mogu da porazgovaraju sa stručnim licima ili zakažu razgovor i savetovanje, bez ikakvih bojazni.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA