Legende o strašnom Kudrečkom jezeru: Samo ime krije veliku tragediju koja je zadesila jednu crkvu kod Smedereva

Nedaleko koračaja od crkve izbijao je jak izvor, čiji se bezimen potok niže Hasan-pašine Palanke u Jasenicu ulivao

  • 2

Na samo kilometar od centra grada Smederevska Palanka nalaze se "oči jednog grada" jezera Kudreč I i Kudreč II. U toku vrelih letnjih dana stanovnici Palanke i okoline spas nalaze na Kudreču I, dok je Kudreč II pravo mesto za opuštanje i posmatranje divljih pataka. Danas ova jezera raj su za ribolovce, a malo Palančana zna kako je ovaj biser Palanke dobio ime.

Pećina je PUKLA, voda je počela da lije i podelila selo na dva dela: Meštani Lukovice odsečeni od sveta, a svi slave Svetog Nikolu (FOTO) (VIDEO)

Na mestu gde se danas nalaze jezera nekada je bila crkvica i izvor lekovite vode na kome su se lečili vernici iz cele Srbije.

U knjizi Dragutina Paunića o legendama iz Donje Jasenice "Coglava" sačuvana je legenda o crkvi, lekovitom izvoru i seljaku koji će se kajati do kraja života. Priču prenosimo u celosti.

Zabačena duboko u šumu, neprekidno pevala crkva pozemljuša. Sazidana na sinoru Krnjeva i Goloboka, bila je jedina bogomolja u čitavom kraju, skrajnuta od turskih pogleda. Uzbrdicom i nizbrdicom, do nje su vodile mnoge putanjice.

Nedaleko koračaja od crkve izbijao je jak izvor, čiji se bezimen potok niže Hasan-pašine Palanke u Jasenicu ulivao.

Nedeljom i svetkom dolazio narod u crkvu, služba božja stalno je držana. Uoči velikih praznika donošeni su teški bolesnici da prespavaju na kamenim pločama kojim beše popođena, ne bi li kući zdravi otišli.

Foto: Profimedia/Alamy

Dugo bi tako ona služila i živela, da se jedne zime, na Božić, pop ne opi i koliko ga grlo nosi povika:

- Neću da mi više Hristos bude gluv!

Crkvari, čim rasčivijaše šta pop hoće, brže-bolje iskopaše iz zemlje davno skriveno zvono i obesiše o motku predmetaču, zaglavljenu između dva rakljasta drveta. I poče ponovo da gruva zvono, koje beše umuklo. Zapucaše i prangije, mladež se u kolo uhvati.

Iste večeri uhode o svemu potanko obavestiše palančke Turke.

Sutradan, u sunčev razgrev, nečastivci pođoše u pretragu. Preobučeni u srpsko odelo, sa oružjem skrivenim pod suknenim gunjevima, na čas hoda od pašinog konaka susretoše nekakvog seljaka. Pošto mu jutro nazvaše, za crkvu ga upitaše.

- Pravo uz potok i brzo ćete stići, pokaza im on mirno put.

Oko podne pronese se glas da je crkva zapaljena i do temelja izgorela; pop, tutor i crkvenjak na komate isečeni, a zvono u parčiće razbijeno.

Kad seljak ču za paljevinu i pogibiju, poče naglas da se kaje:

Kud reče! Kud reče!

Najposle, nazdravo se razbole i siđe s uma. Zakratko, nađoše ga obešenog u crkvenom potoku, koji se po njegovim pokajnim rečima nazva Kudreč.

Daljinac

(Telegraf.rs/Opanak)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dia

    29. decembar 2017 | 21:25

    Zanimljivo, tolike lepote po srbiji, toliko zanimljivih priča, svaka čast

  • Palancanin

    11. februar 2018 | 11:52

    Puna je nasa Palanka i okolina ovakvih istinitih prica a za koje mnogi neznaju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA