≫ 

Šta sve počinje da važi od januara 2018: Promene koje će uticati na kućni budžet

Da u Novu godinu ne zakoračimo praznog novčanika potrudili su se odbornici koji su usvojili nekoliko novih zakona i predloga

  • 13

Pored toga što nam od januara 2018. godine sledi poskupljenje cigareta za 10 dinara po pakli, kafe, alkohola, ali i pojedinih prehrambenih namirnica, i računi za električnu energiju biće uvećani za 18 odsto za mala i srednja preduzeća koja troše do 350 megavat sati struje na godišnjem nivou.

SPREMAJTE NOVČANIKE: Šta sve poskupljuje od 1. januara

Međutim, da u Novu godinu ne zakoračimo praznog novčanika potrudili su se odbornici koji su usvojili nekoliko novih zakona i predloga za roditelje i njihove bebe.

Prvorotkama u Beogradu 10.000 više 

Foto: Petar Stojanović /GAK Narodni front

Tako je Skupština Beograda donela Predlog odluke o izmeni i dopuni odluke o pravima i uslugama socijalne zaštite kojom od 1. januara2018. godine naknada za prvorotke bude dvostruko veća. Ona će iznositi 20.000 dinara.

- Do sada su porodilje u Beogradu dobijale 10.000 dinara za svako rođeno dete, dok će od 1. januara 2018. porodilje koje rađaju prvo dete dobijati po 20.000 dinara - rečeno je i dodato da će porodiljama iz socijalno ugroženih kategorija sledovati još 25.000 dinara.

Roditeljski dodatak od 100.000 dinara

Foto: www,pixabay.com

Takođe, od početka 2018. godine stupa na snagu Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom koji će početi da se primenjuje 1. jula, koji predviđa povećanje dodatka za prvo dete sa 39.000 na 100.000 dinara koje će biti jednokratno isplaćeno.

- Pravo na ovu roditeljsku naknadu dobile su i preduzetnice, poljoprivrednice i žene angažovane po osnovu ugovora o delu i ugovora o privremeno povremenim poslovima - piše u objašnjenu zakona, uz objašnjenje da će se osnovica za isplatu tog dodatka obračunavati na osnovu uplaćenih doprinosa za poslednjih 18 meseci.

Elektronska registracija preduzetnika

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Dobra vest od 1. januara stiže i za one koji žele da se registruju kao preduzetnici.

- Agencija za privredne registre (APR) počeće da pruža uslugu elektronske registracije preduzetnika. Građani Srbije će moći da selakše, jeftinije i za mnogo kraće vreme registruju kao preduzetnici, a čitava procedura obaviće se putem interneta - rekli su iz Kancelarije za IT i e-upravu i dodali da je cilj elektronske uprave da se svi poslovi u prvom trenutku završavaju samo jednim dolaskom na šlater, a kasnije bez dolaska na šalter.

Nov način vođenja evidencije o PDV-u

Printskrin: poreskauprava.gov.rs

Da je prilikom poreske prijave obavezno i podnošenje pregleda obračuna kao sastavnog dela poreske prijave takođe se pomera na 1. januar 2018. godinu.

-  Osnovna razlika između postojećeg i novog Pravilnika o obliku, sadržini i načinu vođenja evidencije o PDV je u potrebi da se postojeća slobodna forma dokumenta unificira na nivou svih obveznika PDV pa novi Pravilnik donosi - Obrazac POPDV (Pregled obračuna PDV) imajući u vidu da će se svi podaci unositi elektronskim putem kao i sama poreska prijava - objašnjavaju u ministarstvu.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sinisa

    1. januar 2018 | 13:55

    Nista mi tek sada nije jasno o čemu se ovde radi.Sve stoji u mesto pa čak i evro pada a cene krecu da skacu.Kakva je ovo politika nikakav boljitak narod ne moze da oseti.Podignu nesto malo plate i penzije a sve skoci onda čemu to kad je narod u minusu onda je bolje sve zamrznuti i nista ne povecavati za zemlju Srbiju nema drugog načina u suprotnom idemo jos u vecu bedu.-...

  • Djora

    1. januar 2018 | 13:24

    Povecam plate i penzije 10posto a struju 18posto a oni u elektroprivredu imaju tri puta vece plate od doktora,profesora i ostalih fakultetski obrazovanih.

  • Hana

    4. januar 2018 | 14:29

    Povecanje plata za 5% poskupljenje struje 18%.Dao ti 100din a uzeo 500din.Sa ovakvom politikom uzimala davala necemo dostici standrad EU ni za 50godina. Novi zakon o roditeljkom dodatku tek od 1.7.2018 a stupa na snagu od 1.1.Zasto ne vazi za sve bebe rodjene od 1.1?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA