U Obrenovcu nađeno još 100 buradi otrova: Opasna materija uspela da iscuri iz nekoliko, meštani u velikom strahu

Prethodno je uklonjeno oko 25 buradi sa toksičnim otpadom

  • 3

Obrenovačka policija pronašla je u petak nove količine opasnih materija: u Velikom Polju, na prostoru preduzeća "Sević" d.o.o, koje se bavilo prodajom građevinskog materijala. Otkriveno je stotinak buradi, za koje se pretpostavlja da u sebi sadrže opasne i kancerogene materije, pišu Večernje novosti.

OTPAD KOD OBRENOVCA JE TOKSIČAN I KANCEROGEN? Trivan upozorava građane da ne piju vodu sa bunara jer su zagađeni

Na oko 35 buradi, plave boje, bio je natpis "Fabrika maziva Kruševac", i datum proizvodnje, februar 2013. Na preostalih 70 stajalo je - "otpadna zauljena voda za pranje rezervoara". Oko pet-šest buradi je napuklo i sadržina je iscurila.

Čitav ovaj slučaj prijavili su meštani, koji tvrde da je tu burad dopremio Zoran Marković, vlasnik firme "Nitor trans", koji je već u pritvoru, jer je u njegovom dvorištu, u selu Vukićevica kod Obrenovca, pronađeno, zakopano, više od 25 tona kancerogenog i opasnog industrijskog otpada.

Foto: Profimedia

Inače, otpad koji je pronađen kod Markovića u dvorištu je kancerogeni industrijski proizvod. U buradima su, uz mazut, bili i rastvarači za organske supstance, farbe i odmašćivači. Sve su to industrijske hemikalije koje se ne mogu naći u slobodnoj prodaji, niti mogu nastati u kućnim uslovima. Tačnije, u otpadu su pronađeni izuzetno mutageni i opasni benzoli, benzeni i trihloretilen.

Opasni materijal je na ispitivanju u Institutu "Vinča", a u narednih nedelju dana očekuju se prvi rezultati.

Meštani iz ovog sela kažu da im niko nije rekao da ne bi smeli da piju vodu sa bunara, a njima se voda iz cisterni svakako dostavlja dva puta nedeljno.

Ogorčeni su jer im mesecima niko ništa ne govori, a svakodnevno su viđali policiju, vatrogasce i ljude u skafanderima koji obilaze selo.

Daljinac

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • palica

    30. decembar 2017 | 11:36

    treba ga zatvoriti u to bure ili njih vise, nek se kiseli.

  • Pancevac

    30. decembar 2017 | 19:41

    Beotok firma iz Panceva je jedan id najbahazijih zagadjivaca zivotne sredine u Srbiji!Vlasnik Tančić tera svoje zaposlene da sve otrovne materije koje ciste svojim kamionima Voma pumpama bacaju u reke na zabacenim mestima a najcesce je to Dunav,kasno nocu ispustaju u sahtove a ako neko naidje trebaju da azi da stoje u kvaru,ispustaju po livadama gde nema ljudi po Srbiji itd,itd.Svi ti otrovi su jako toksicni i opasni ali covek uvek bude obavesten na vreme kad mu krene inspekcija a ima i dista njih na platnom spisku tako da mu niko nista ne moze a para ne moze da se nabroji.Radnicisu mu kao robovi i ne smeju rec da kazu i ako ih tera na kriminal jer u suprotnom oni ostaju bez posla a on se izvlaci kao i uvek...

  • Mlj1228

    30. decembar 2017 | 11:42

    Kancerogenog odpada ima po celoj Srbiji , Obrenovac nije jedini. Bivsi rudnici , koji su zatvoreni zbog navodne nerentabilnosti , su puni nuklearnog odpada , ali i drugih vrlo opasnih materija. Pojedine jame su potpuno zarusene , u kojima vise nema pristupa , ali podzemne vode kad-tad ce to izbaciti na povrsinu , a mozda vec i jesu , jer se u Srbiji mnogo umire od raka . Svi bivsi direktori tih zatvorenih rudnika su to debelo naplatili , pa zato bas njih treba primorati na priznanje , jer ima jos koji su medju zivima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA