Roj je jedini Indijac u Srbiji južno od Beograda: Božić slavi skoro 50 godina uz specijalitet "namaste bre" (FOTO)

Roj, kako ga prijatelji i rođaci zovu, postao je Nišlija zbog jedne Svetlane kojom se oženio i dobio sinove Robina i Nikolu

  • 2

Indijac Abidžit Rojčodri (66) iz Nju Delhija proslavlja i ovaj Božić u Nišu, gde je došao 1970. godine na studije medicine, a ostao do danas.

Živi kao seljak, jede kao kralj: Nišlija Vitomir je najuspešniji lovac na skupocene gljive, a tek da probate njegovu rakiju (FOTO)

Roj, kako ga prijatelji i rođaci zovu, postao je Nišlija zbog jedne Svetlane kojom se oženio i dobio sinove Robina i Nikolu.

Rojčodri je za agenciju Beta rekao da je Niš grad u kojem voli da živi i u kojem želi da bude sahranjen.

Robin i Nikola su već odrasli ljudi, sa suprugom se razišao posle skoro 25 godina braka, ali Niš nije napustio.

- Ljudi su ovde srdačni, svi su me odlično prihvatili. Suze mi idu na oči kada god se setim da su 1992. godine u vreme nestašice, u samousluzi ostavljali hleb i mleko za mog sina koji je tada bio mali. Za sebe nisu imali, a za mene su čuvali - kazao je Rojčodri na tečnom srpskom jeziku, ali sa prizvukom maternjeg bengalskog jezika.

Rojčodri se rado priseća minulih godina provedenih u Nišu sa porodicom i prijateljima.

- Sa suprugom i sinovima slavili smo sve pravoslavne praznike Badnje veče, Božić, Uskrs...Slavili smo i indijske praznike, pre svega "Dival". On se slavi na jesen, kao pobeda svetla nad mrakom - rekao je Rojčodri.

Foto: Tanjug/AP

Prema njegovim rečima, hindu praznik "Dival" slavi se tako što se kuća okiti kao za doček Nove godine, sa puno svetla i sa obiljem indijske hrane.

- Indijska hrana se razlikuje od hrane u Srbiji pre svega po tome što se mnogo više koriste različiti začini poput kurkume, kumina, čilija... Mi Indijci u šali kažemo da čili ne stavljamo samo u kolače - kazao je on.

Od srpskih specijaliteta Rojčordi voli pre svega pasulj sa rebarcima i rado ga pripema kao i razne druge specijaltete ali i ketering koji naziva "Namaste bre".

- Namaste Indijci izgovaraju uz tradicionalni indijski pozdrav i znači "od srca". Bre je naravno reč koja se u Nišu mnogo koristi u različitim prilikama - kazao je.

On je kazao da se potpuno privikao na život u Srbiji, ali se jedino još plaši "zime i velikog snega".

Foto: Profimedia/Barcroft Media

- Odlazim jednom godišnje u Nju Delhi, ali ne mogu da živim tamo iako imam veliku porodicu. U Indiji živi petoro, od šestoro mojih braće i sestara. Odvikao sam se od vrućine i gužve, a i vuče me da se vratim u Niš - rekao je Rojčodri.

Nišlije poznaju Roja pre svega kao nekoga ko je dugo radio na poslovima uvoza proizvoda iz Indije u fabrici Katodnih cevi i Holdingu Elektronske industrije, a potom imao i svoj restoran.

- Elektronska je otišla u stečaj, a posao sa restoranom nije išao, tako da sada živim od penzije. Međutim, imam nameru da pokrenem neki posao - rekao je Rojčodri koji je već decenijama jedini Indijac u Srbiji južno od Beograda.

Uprkos tome što je već decenijama u Nišu ima i dalje samo indijsko državljanstvo, mada ja kazao da će uskoro podneti zahtev i za dobijanje srpskog državljanstva.

Daljinac

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljubica

    8. januar 2018 | 10:54

    Nije jedini imamo u beogradu nas poznati modni kreator.roditelji su mu iz indije a on je rogjen ovde.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA