≫ 

U susret novom poskupljenju cigareta: Precizna računica koliko se štedi prelaskom na uvijanje duvana (FOTO)

- Trećina zarade odlazi na cigarete. Trećina! I više će kada u februaru poskupe

  • 39

Kada kao strasni pušač, nedovoljno plaćen na poslu, najzad uključiš mozak oštećen manjkom kiseonika od duvanskog dima, lako preračunaš da ti trećina zarade odlazi na cigarete. Trećina! I više će kada u februaru poskupe. Nemaš odmah plan za odvikavanje, zdravlje je na čekanju, urgentno je - uštedeti! Tada pušač prelazi na duvan za motanje.

Pušači, spremite pare: Ove cigarete poskupljuju prve, i to samo za par dana!

Ovo je precizna računica isplati li se prelazak na duvan, računata u dinar, kao i cake za što veću uštedu.

Dan prvi

U danima pre tog prvog slušaš kako su neki prijatelji prešli na duvan, koliko ih sada košta, da manje puše. Raspituješ se, ali se i dalje držiš iluzije da ipak imaš za cigarete. Onda uzmeš digitron, preračunaš, i već sutra pitaš onog prijatelja za detaljnu kalkulaciju i savet oko izbora duvana.

Foto: Telegraf

Početnicima je najlakše da kupe filtere za cigare, to su "prazne" cigare. Koštaju od 50 do 80 dinara za 200 komada. Onda treba kupiti mašinicu za uvijanje tih cigara, čija je cena oko 200 dinara na pijacama, početniku bolja i ne treba, mada ima i dosta skupljih.

Tada treba izabrati duvan. Pijačarski ili onaj sa trafike. Duvaj sa pijace košta od 100 do 200 dinara za pakovanje od oko 80 grama, ali je velika nepoznanica

ispravnost i kvalitet ovog duvana, plus u pitanju je nelegalna trgovina. Onaj sa trafike košta od 140 dinara za 14 grama, preko 270 za 30 grama do 400 za 40

grama. Ima i skupljih, ali kome je do uštede na ovom poroku ne gleda skuplje.

Možda će kada smanji pušenje.

Foto: Telegraf

Nedelja prva

Na početku valja voditi dnevnik.

Osmog januara oko 16 sati kupljeno na trafici 30 grama duvana za 270 dinara. Od 18 sati do dva sata ujutru napravljeno i popušeno 16 cigara, još 10 spremljeno za sutra na poslu. Tih 10 bilo dovoljno do 17 sati, kao da je ovaj duvan jači. Znači, za 24 sata otišlo 26 pravljenih cigara.

Devetog januara od 18 sati opet do dva ujutru napravljeno još 16 cigara i još 10 sutra za posao. Znači i drugog dana 26 cigara. Treba napomenuti da mnogi na

spavanje idu oko ponoći i pre, dakle pušiće manje nego u navedenom primeru.

Za dva dana, odnosno 48 sati, noćobdija iz primera potrošila je 30 grama duvana, odnosno 270 dinara, odnosno 135 dinara dnevno. Onaj ko je pušio dnevno kutiju i po i trošio 345 dinara u prvoj nedelji štedi 210 dinara dnevno!

Što se tiče manjih pakovanja duvana, od 14 grama, pušaču pakle i po dnevno ovo će potrajati 24 sata. Ušteda je oko 200 dinara na dan. Sa druge strane, ima i duvana koji su lepši i malo skuplji, ali brže se troše. Treba isprobati nekoliko, štedi se svakako, od 100 do 200 dinara na dan.

Za sedam dana zavisnik koji je ranije pušio 30 cigareta dnevno, uštedi 1.400 dinara, minus 50 dinara za one prazne cigarete. To je računica za kupovinu

duvana na trafici. Kupovinom duvana na crnom tržištu, pijacama, štedi se i pet puta više, ali niko ne može garantovati da li je duvan i čime je prskan, da li je

farban, niti postoji bilo kakva garancija kvaliteta.

Cake

Posle nedelju dana pušač duvana već hvata cake.

Foto: Telegraf

Kod kuće ne treba motati cigare unapred, nego svaku tek kada poželiš da zapališ. Valja uzeti mašinicu, pa kesicu sa duvanom, pa onu kutiju sa praznim

cigaretama. U mašinicu se najpre nabije duvan, pa pritisne, pa ubaci prazna cigareta, pa opet pritisne. Dok sve uradi, pušača prođe bar četvrt želje da zapali. Taman smota tu jednu, popuši, poželi drugu, pa sve iznova. Opremu za uvijanje još je bolje držati dalje od sebe.

Cigare za posao sutradan treba spremiti pred spavanje, 10 je dovoljno za onoga ko je pre pušio kutiju i po dnevno. Dobro je ne uvijati ih sve sa istom količičnom duvana, nego tvrđe- za trenutke kada se baš želi cigara, i one mekanije, uvijene sa manje duvana - kada pušač shvati da pali iz navike.

Posle mesec dana računica je da se više ne troši 10.350, nego 4.050 dinara.

Foto: Telegraf

Onome ko zarađuje 30.000 s početka priče ova ušteda je bogatstvo. Nekome znači ratu za računar ili veš mašinu, a nekome za hranu deci.

I nema onoga ko ovako nije smanjio puštenje.

VIDEO Kad ste već ovde upoznajte i jednog od najvećih ubica Srba.

Daljinac

(Marija Raca)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gnojni Čibulj

    27. januar 2018 | 12:19

    Onaj ko daje mesečno trećinu plate na cigarete, trebalo bi da poseti neku ustanovu za mentalno slabije ličnosti.

  • Milan

    27. januar 2018 | 18:41

    Ostavio pre 2 godine posle 33 godine pušačkog staža...sad mi žao što nisam pre...hrana ukusnija, pivo još lepše,...krenuo da se gojim, ubacio koji trening i sve se vratilo na kako treba...inače sve je bolje, ako me razumete:)

  • Lazar. M

    27. januar 2018 | 19:15

    Samo neka poskupljuju od 2012 sejen najkvalitetnije seme duvana virdzinija i havana za sopstvenu upotrebu kojeg u cigaretama koje se na trzistu prodaju nema ni 10%, zasad ne psrscem i ako je prinos manji briga me znam sta sejem i sta pusim, masinica za punjenje elektricna i sto bi punio dzepove neradnicima u ovoj drzavi akcizama koji se od njih bogate i plus se trovao hemijom iz cigareta koje se prodaju na trzistu. Ovako me uz malo vremena duvan kosta 30 din po paklici kakav u prodaji ne postoji sto se kvaliteta tice.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA