Neverovatan prizor na prvom pravoslavnom fakultetu u Americi: Studenti predavanja slušaju okruženi ikonama (VIDEO)

Iako nikada nisu imali ikakve veze sa pravoslavljem, ovi studenti kažu da im je bitno da pohađaju Univerzitet sa takvim vaspitanjem

  • 2

Na listi mnogobrojnih univerziteta u Sjedinjenim Američkim Državama našao se i prvi pravoslavni fakultet - Sent Ketrin. Međutim, zanimljivo je da ovaj koledž nije verska škola, već nudi diplome iz 17 oblasti. One uključuju umetnost, hemiju, muziku, filologiju, bioinženjering i sport, a među zaposlenima su i Srbi.

Imamo dokaz da pamet i izgled idu zajedno: Milena studira matematiku na Oksfordu, a toliko je lepa da joj se i brojevi dive (FOTO)

Osnivač i dekan Fakulteta Sent Ketrin, doktor Frenk Papateofanis, još kao mladić došao je na ideju da osnuje Fakultet koji će uz izučavanje nauke negovati i pravoslavnu tradiciju.

- Mnogi moji prijatelji katolici imali su dosta jezuitskih univerziteta, moji prijatelji protestanti imaju svoje univerzitete, a mi nismo imali pravoslavni. Još tada sam odlučio da to promenim, ako ikako budem mogao - kaže Papateofanis.

Tako je nastao jedini Pravoslavni fakultet u Americi, sa sedištem u San Dijegu u Kaliforniji.

Foto: Privatna arhiva

Trenutno na Fakultetu Sent Ketrin rade dvojica Srba, a školuje se njih nekoliko. Kako je San Dijego multikulturna sredina, studenti su iz različitih delova sveta.

Iako nikada nisu imali ikakve veze sa pravoslavljem, ovi studenti kažu da im je bitno da pohađaju Univerzitet sa takvim vaspitanjem.

Najblaže rečeno, zanimljivo je videti sve te strane studente, većinom Amerikance, kako slušaju nastavu okruženi pravoslavnim ikonama.

Foto: Privatna arhiva

- Najviše mi se dopada odnos profesora prema studentima i to što im je stalo do našeg individualnog uspeha - kaže studentkinja Kristina Hofberg.

Procenjuje se da u Južnoj Kaliforniji, u Los Anđelesu i San Dijegu, pored Čikaga, živi najbrojnija srpska zajednica.

Daljinac

(J. Stakić/j.stakic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • LUCIFER

    4. februar 2018 | 07:52

    Kod Pravoslavaca se ne sedi sa kapom u prostoriji ispred IKONA !

  • Darinka Sestra brata jako voli,a ne znam za obratno.

    10. februar 2018 | 11:25

    To volim promovisanje pravoslavlja... živjeli !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA