Vesna obavlja posao u kom jedan pogrešan korak znači smrt: Opasno je i teško, ali vrhunski zarađuje (FOTO)

Rudarski posao ne pada teško ovoj četrdesetogodišnjoj ženi

  • 5

Vesna Grbović iz mioničkog sela Mratišić je među retkim ženama u Srbiji koja se bavi "muškim poslom" sečom drva! Na tenderu "Srbija šuma" njena firma dobila je posao seče, iznošenja i privlačenja trupaca iz šuma na Maljenu i Jablaniku skoro 5.000 kubika drveta! Ništa ne bi bilo neuobičajeno da taj posao ne mora da se radi na starinski način, uz pomoć konja čak njih 16, jer je drugačije nemoguće izvući trupce iz vrletnih šuma valjevskih planina.

Ovo nije obična šuma: Nalazi se u Srbiji, svako drvo je kameno i izvor skupocenih dragulja i još je svet nije otkrio (FOTO) (VIDEO)

Rudarski posao ne pada teško ovoj četrdesetogodišnjoj ženi, u čijoj firmi, pored nje, rade suprug Goran, sin Milovan i nekoliko radnika. Zahvaljujući ovom poslu Vesna školuje ćerku Bojanu, koja je studentkinja četvrte godine Defektološkog fakulteta.

Ova žena kaže da je šumski posao u tradiciji Grbovića.

- Suprug se godinama bavio drvima u privatnim šumama, sin mu se pridružio još kao dečak i sad je kao mladić od 19 godina savladao sve tajne ovog posla. Najpre smo imali jednog tovarnog konja, zvao se Riđan, a kako se posao širio rastao je i broj konja, pa sam registrovala radnju koja je prvi posao od "Srbija šuma" dobila pre tri godine, a ovaj aktuelni iznosi skoro 5.000 kubika drveta - priča Vesna.

Foto: Telegraf

Grbovići kažu da im posao ne pada teško iako se leti radi od zore do sumraka, a zimi od 6.30 do 15.30 časova.

- To je težak i opasan posao, jer u seči i izvlačenju trupaca jedan pogrešan pokret ili korak mogu da znače stradanje čoveka, ali i konja, ali najvažnije je da se svaki posao radi sa ljubavlju. Svaki od radnika vodi po četiri konja. Zavisno od dužine puta koji grlo treba da pređe, na samar se tovari od 0,3 do 0,5 kubnih metra drva u čekijama. Konji prelaze i do dva kilometra pod teretom. Svako grlo mora da bude dobro uhranjeno, da bi bilo u formi za rad mora da dobije bar pet kilograma kukuruza u toku dana. Ovaj posao je težak i naporan, ali je isplativ - kaže Vesna.

Ovaj težak posao se obustavlja kada pada kiša, jer u tim uslovima seča i izvlačenje drva nisu bezbedni ni za radnike, ali ni za konje.

U zimskom period radi se samo ako sneg nije dubok, dok leti, pored velikih vrućina, vreba opasnost od zmija.

VIDEO: Najlepše selo Srbije, Kamena gora.

Daljinac

(S.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Живојин Кикинда

    13. februar 2018 | 11:03

    Уместо да вам држава омогући неку производњу фирму ,да радите нормаално ви сечете дрва која и овако мало има после има да кукате кад вам зими дођу снежни наноси ,прљав ваздух ,подземне воде .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA