ALARMANTNI PODACI: Mladima između 20 i 30 godina sve više treba pomoć psihijatra

Jasni znaci da je potrebna pomoć su osećaj bezvrednosti, sumoran pogled na budućnost, poremećaj sna i oštećenje koncentracije i pažnje

  • 24

Usamljenost, život koji se svodi na korišćenje društvenih mreža, nedostatak emotivne veze i besparica razlog su zbog kojih mladi posećuju psihijatra u čak 80 slučajeva, a podaci domova zdravlja pokazuju da mladi čine više od polovine onih kojima je potrebna pomoć u lečenju depresije.

Psiholog otkriva: Disciplinujte vaše dete u samo 3 koraka

Preciznije, podaci domova zdravlja u Beogradu pokazali su da čak 60 odsto onih kojima je potrebna pomoć psihijatra u lečenju depresije jesu mladi između 20 i 30 godina.

Zbog problema sa depresijom pacijenti prvo traže pomoć lekara opšte prakse koji ih zatim upućuje na psihijatre u domovima zdravlja. Broj onih koji u toku jednog dana potraže pomoć, u poslednjih godinu dana je udvostručen, pišu Večernje novosti.

- Razgovor uglavnom počinje tako što pokušavam da ih opustim i da saznam zbog čega su tu. Onda počinje plač, uz objašnjenje "nemam s kim da se družim, nemam gde da izađem, nemam momka. Pogledajte koliko imam pratilaca na instagramu, a nemam gde" - svakodnevnu situaciju objašnjava psihijatar Maja Perić iz Doma zdravlja "Zvezdara".

Na lečenju je najviše devojaka koje često depresiju objašnjavaju time što nemaju dovoljno novca za promenu izgleda koji je postao jedino merilo uspeha u njihovom okruženju. Prema iskustvu psihijatra, problem je velika nesigurnost zbog postavljenih standarda koji ne mogu da se ostvare.

Foto: pixabay.com

- Misle da ih niko ne primećuje, da uopšte ne postoje ako nisu mršave, nemaju velike usne, velike grudi i atraktivne fotografije koje javno objavljuju. Ubeđene su da će im to pomoći i da pronađu drugarice koje će ih prihvatiti - kaže dr Perić.

Sa druge strane, muškarci koji se leče od depresije nesrećni su jer ne zarađuju dovoljno, u čemu nalaze opravdanje što nemaju devojke ili supruge.

Predznaci koji ukazuju na to da osoba pored vas planira samoubistvo: Nalazi se na "klackalici", prolazi kroz period pripreme, a ovo je okidač

Jasni znaci da je potrebna pomoć psihijatra su osećaj bezvrednosti, sumoran pogled na budućnost, poremećaj sna i oštećenje koncentracije i pažnje.

- Daju se antidepresivi, stabilizatori raspoloženja ili sedativi, zavisno od toga koliko je depresija uzela maha. Razgovor sa mladom osobom podjednako je važan - kaže dr Perić.

Statistika potvrđuje ovu sumornu sliku. Prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za za zdravstveno osiguranje u Srbiji se popije neverovatnih 5,3 miliona kutija sa lekovima za smirenje tokom jedne godine.

Daljinac

(Telegraf.rs/Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Svedok 100%

    25. februar 2018 | 10:05

    Recept za spokoj duše: 1.Zaboraviti Fejzbuk 2.Zaboraviti Instragram 3.Zaboraviti Tviter 4.Prestati sa gledanjem realitija na tv-u tipa Ja imam talenat, farma itd. 5.Nikako ne gledati golišave pevačice niti odlaziti na mesta gde one borave. 6.Posle 23:00 časova ne izlaziti iz svojih domova bez preke potrebe. 7.Ne konzumirati alkoholna pića. 8.Ne pušiti cigarete. 9.Kloniti se narkomana i droge. 10. NAJGLAVNIJE >>Početi raditi bilo koji posao pa makar i za 200 eura . Ovaj recept je sigurno uspešan 100% Posle koga će oko 2 godine stvari početi da se stabilizuju po domačinstvima.

  • Nikolas

    25. februar 2018 | 09:23

    OMLADINA NAM NEVIDI PERSOEKTIVU !! UCI I ZAVRSI DOBAR FAKS I BEZI-TO JE MOTO U SRBIJI!!! ALI DA ZNATE I U BOGATOJ SVICI 60PROCENATA LJUDI BAREM JEDNOM ZATRAZI POMOC PSIHOLOGA ILI PSIHIJATRA!!! I OVDE MLADI IMAJU PROBLEMA A I ODRASLI ZBOG STRESA NA POSLU ILI U SKOLI-VELIKA JE KONKURENCIJA !!!! KOD NAS JE SRAMOTA OTICI PA SE LECITI A OVDE JE TO NORMALNO-KOD NAS SE KRIJE BOLEST!!!

  • Dzoni

    25. februar 2018 | 10:10

    Završio sam fakultet, posla nema. Tražim na sve strane ali ništa. Nije mi problem da radim, ali neću da me gori od mene ponižava za male pare. Da imam uslove, najradije bih otišao na selo, pa sve od 0, sam sebi da stvaram a ne da robujem po kojekakvim fabrikama. Da, depresivan sam i borim se sa tim..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA