≫ 

4 stvari koje će vam spasiti život ako vam stane auto tokom ledenog talasa (FOTO)

Ako vas automobil "izda" značajno se povećava rizik od saobraćajne nezgode. Naročito po ovakvim vremenskim uslovima.

  • 0

Cela Srbija je pod snegom i ledom, a prema najavama meteorologa ovakvo vreme će se zadržati tokom cele nedelje. Po "debelom minusu" i lošim uslovima za vožnju češće dolazi  i do kvarova na automobilu. Bez obzira na to da li je da je neki deo otkazao, da li je došlo do oštećenja usled kontakta sa rupama ili ste usled prevelike potrošnje ostali bez goriva, ovo morate da uradite kako biste smanjili rizik od udesa.

5 crnih tačaka koje se nalaze na svakom putu: Kako voziti po vlažnom i klizavom kolovozu koji je uzrok mnogih saobraćajki

Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima je jasan: ukoliko dođe do kvara morate da parkirate automobil van kolovoza, a ako to nije moguće što bliže desnoj ivici puta.

Na sebi morate da imate svetloreflektujući prsluk, a takođe ste u obavezi da postavite sigurnosni trougao i to najmanje 10 metara iza vozila u naselju, odnosno 50 metara od vozila ako vas je nevolja zadesila van naselja. Obavezni ste i da uključite sva četiri pokazivača pravca.

Važno je da znate da je prema važećim propisima dozvoljeno da se automobil vuče na auto-putu, ali samo do prvog isključenja. Dakle, ukoliko nemate novac za šlepovanje, možete pozvati prijatelja u pomoć, ali majstora morate potražiti u najbližem mestu.

Foto ilustracija: Telegraf

Iako je ZOBS definisao šta sve morate da uradite ukoliko vam se pokvari automobil, postoji još dosta stvari kojih nema u zakonu, a itekako mogu da pomognu i da smanje rizik.

Prvo, ako vam se desi da stanete na putu nemojte reagovati ishitreno i da u besu odmah otvarate vrata. To može biti veoma opasno, pogotovu ako ste na putu sa po jednom saobraćajnom trakom u oba pravca, jer rizikujete da vas vozač koji je bio iza vas "zakači".

Sigurnosni prsluk držite u kabini, a ne u prtljažniku. Ako je ikako moguće, navucite ga u automobilu jer će vas ostali vozači lakše uočiti, naročito po mraku ili kad je slabija vidljivost. Ne zaboravate da uključite i sva četiri migavca.

U svakom slučaju, tek kad navučete prsluk postavite sigurnosni trougao, nikako pre toga.

Ako zovete pomoć telefonom, uradite to van kolovoza! I ostali putnici treba što pre da se pomere na sigurno mesto. Preporuka je da u ove zimske dane uz svu neophodnu opremu imate u prtljažniku i baterijsku lampu, ali i ćebe da možete da se ugrejete ukoliko ostanete bez grejanja u kolima.

Foto-ilustracija: pixabay.com, Profimedia/Alamy

Postoji još jedna stvar koja može da bude od pomoći u slučaju kvara, naročito u situacijama kad je vidljivost veoma smanjena. Reč je o žutoj rotaciji sa magnetom u postolju koja se može postaviti na haubu automobila.

Mnogi vozači misle da je upotreba ovog svetla zabranjena, međutim to nije slučaj. U članu 111 i dalje aktuelnog Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima navodi se da žuto trepćuće ili rotaciono svetlo može da se upotrebljava na vozilu kao upozorenje za prinudno zaustavljeno vozilo, saobraćajnu nezgodu, priredbu na putu ili drugu prepreku.

U praksi to znači da osim komualnih službi i preduzeća za održavanje puteva i mi imamo pravo da koristimo žutu rotaciju, ali, samo u navedenim situacijama. U suprotnom, predviđena je kazna od 6.000 do 20.000 dinara.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA