Dunjića kuća, prelepo zdanje koje je podigao čuveni hirurg, pre je bila stecište elite, a danas se koristi samo u specijalnim prilikama (FOTO)

- Nije mogao da računa na pomoć građana i države, te je tako svojim sredstvima podigao na Letnjikovcu objekat na uštrb svog doma. To je bila manja kuća sa salonom i dve sobe, kuhinjom i sobom za mlade, kako se tada govorilo - objašnjava turistički vodič Ana Pavlović

  • 1

Dunjića kuća ili Gradska kuća dr Mihaila Dunjića, čuvenog šabačkog hirurga i upravnika bolnice, poslednjih dvadesetak godina mesto je za svečane sednice, prijeme diplomata i delegacija i uspešnih Šapčana.

BILO NEKADA U SRPSKOJ ŠTAMPI: Misteriozno samoubistvo blagajnika potreslo Šabac 1936. godine, krvave kame sevale širom kraljevine (FOTO)

Ovaj arhitektonski biser Šapca odražava duh vremena njenog prvog vlasnika Mihaila Dunjića, dobrotvora i prosvetitelja, jednog od osnivača Društva za čuvanje narodnog zdravlja, biblioteke i čitaonice.

Obrazovan u Gracu, daleko ispred svog vremena, uvodio je novine u medicinsku praksu i kao dobrotvor započeo gradnju oporavilišta za decu na šabačkom Letnjikovcu.

Nažalost, gradnju lečilišta i porodične kuće prekinuo je veliki rat u koji je Dunjić otišao.

Printskrin: RTS

- Nije mogao da računa na pomoć građana i države, te je tako svojim sredstvima podigao na Letnjikovcu objekat na uštrb svog doma. To je bila manja kuća sa salonom i dve sobe, kuhinjom i sobom za mlade, kako se tada govorilo - objašnjava turistički vodič Ana Pavlović.

Iako dosta manja od kuća bogatih ljudi tog vremena, građena je u neorenesansnom stilu i okružena je prostranim dvorištem sa drvećem i cvetnim lejama.

Kuću sa dvorištem koje podseća na park namerno je uzgradio preko puta bolnice, jer je želeo da pacijenti iz bolesničke sobe, kroz prozor uživaju u zelenilu.

U toj kući se skupljala i intelektualna elite toga doba, izveštava RTS.

Printskrin: RTS

Tu je slikar Stevan Čalić uradio čuvenu sliku "Cigančicu", a u spomen na mladost i odrastanje u Šapcu legat sa 77 slika iz ciklusa "Gradovi Evrope" Šapčanima je poklonio Branko Lala Stanković, koje se čuvaju na spratu Dunjića kuće.

- One se vrlo simbolično nalaze takođe u jednom legatu, zaostavštini dr Dunjića i ja zaista verujem da se bogatstvo jednog naroda meri bogatstvom i brojem zadužbina i legata koje su im ostavili njihovi sugrađani - kaže Igor Marsenić, član Gradskog veća Šapca zadužen za kulturu.

Reprezentativno zdanje grad je otkupio 1983. i već dvadesetak godina je Gradska kuća. U njoj se održavaju svečane sednice, prijemi diplomata i delegacija i uspešnih Šapčana koji, baš kao i humanista Dunjić, svojim radom ostavljaju posebne tragove u vremenu.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA