≫ 

O visećem mostu na Moravi niko ne brine, a on ponosno opstaje već 6 decenija: Najveća smrt za njega ga bukvalno kida (FOTO)

Na mostu je postavljen znak zabrane za traktore, ali na njega malo ko obraća pažnju

  • 8

Viseći most na Velikoj Moravi, između sela Vojska u opštini Svilajnac i sela Bagrdan na teritoriji Jagodine, jedan od retkih u Srbiji i svetu, gotovo šest decenija opstaje i "služi narodu", a narod se malo brine o njemu. 

Uskoro počinju Dani komedije: Jagodinci hrle u pozorište, a svakom od ovih glumaca je posvećen po jedan dan (FOTO)

Ne koriste ga samo pešaci, već i vozači, a najveća "smrt za njega su traktori, koji gumama na zadnjim točkovima, kidaju daske i pragove", rekli su Tanjugu, meštani Bagrdana.

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Na mostu je postavljen znak zabrane za traktore, "ali ne vredi, takav je naš narod", kažu oni i pokazuju na skoro popravljen prilaz mostu sa obale od Bagrdana.

Novi pragovi, nove daske, još mirišu na "firnajz", a ispred mosta, sa obe strane prilaznog puta, stoji desetak automobila sa registracijama Kragujevca i Jagodine, čekaju gazde da se vrate s druge strane Morave.

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Preko mosta, koji se ljulja, preleze i pešaci, neki sa poljoprivrednim altakama, motornim testarama...

Na mostu mestimično pokidane i polomljene daske i pragovi, nesiguran za vozila, ali pešaci, pazeći na oštećenja, prelaze iznad mutne i nabijale reka, gde je danas, prema merenjima Republičkog hidrometereološkog zavoda Srbije, vodostaj 429 centimetara. Meštani kažu da se most "slabo održava, gotovo nikako, sami menjamo kada se nešto polomi i kada nam je potrebno da nešto prevezemo", a nisu sigurni ni čiji je most i ko bi ga trebao održavati.

Most su, zapisali su hroničari, 1960-ih godina izgradile jedinice tadašnje Jugoslovenske narodne armije. Projektovao ga je kapetan Predrag Jovanović, a izgradila inženjerijska jedinica majora Mihajla Milutinovića. Most je dug oko 200 metara, pričvršćen na betonske stubove čeličnim sajlama.

Daljinac

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jovan

    18. mart 2018 | 15:33

    Nisu ga ameri napravili! Zato je vecan.

  • SrbIN

    18. mart 2018 | 15:50

    Nije kao u Americi. Kako narod kaže što je brzo to je i kuso

  • Roki

    18. mart 2018 | 15:24

    Narod plaća porez državi da bi država brinula o narodu. Narod zato ne brine o tome, to je posao države.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA