Svi studenti koji imaju više od 26 godina, na ove stvari više nemaju prava, bez izuzetka!

Ipak, studenti medicinskog fakulteta imaju određene povlastice

  • 3

Svi studenti stariji od 26 godina, bilo da su odužili ili kasnije upisali studije, moraće da sačuvaju svoje živce prilikom regulisanja nekih neophodnih papira, poput zdravstvenog osiguranja ili Bus Plus povlastice.

Da li od mladih koji su otišli u inostranstvo treba tražiti da vrate novac koji je država uložila u njihovo školovanje?

PUT DO ZDRAVSTVENE KNJIŽICE 

Zdravstveno osiguranje za redovne studente uređuje se Zakonom o zdravstvenom osiguranju; zdravstveno osiguranje studenata preko fakulteta, tj ono koje stičete statusom studenta, vaše je pravo do kraja školovanja, a najkasnije do navršene 26. godine. Po završetku studija, ili nakon što napunite 26 godina, gubite pravo na studentsko zdravstveno osiguranje ili da budete osigurani preko roditelja.

Ukoliko imate više od 26 godina, a zaposleni ste preko studentske zadruge, imate pravo na zdravstveno osiguranje do tridesete godine – dokle je i moguće i raditi preko zadruge.

Foto: Telegraf

Za zdravstveno osiguranje za studente preko 26 godina potrebna su ova dokumenta:

Važeća lična karta – fotokopija ili očitana biometrijska lična karta/ potvrda o prebivalištu od MUP ako nemate ličnu kartu ili potvrda o privremenom boravku za stranca; Izjava o prihodima iznad cenzusa ili Potvrda sa fakulteta za studente starije od 26 godina ili Rešenje o neplaćenom odsustvu ili rešenje APR o privremenoj odjavi obavljanja delatnosti za preduzetnike; fotokopija radne knjižice – original na uvid.

Cenzus za besplatno zdravstveno osiguranje propisuje maksimalan iznos mesečne plate koji prima neko iz domaćinstva; ovo pravo ne može ostvariti ukoliko neko iz porodice prima više od propisanog iznosa.

Foto: Telegraf

BUS PLUS ZA NEZAPOSLENE ILI IPAK ZAPOSLENE 

Kada je reč o Bus Plus povlastici, za studente starije od 26 godina potrebna je potvrda da ste nezaposleni pošto nemate pravo na studentsku poclasticu. E tada dolazi do komplikacija. Da biste dobili tu potvrdu, potrebno je da se registrujete kao nezaposleno lice u Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Međutim, da biste se prijavili potrebna vam je original diploma završene srednje škole ili gimnazije, a ona se uzima sa fakulteta tek nakon diplomiranja. Preostaju vam dve opcije, da zamolite na fakultetu da vam "pozajme" diplomu ili da kupite Bus Plus povlasticu za zaposlene po skoro troduplo većoj ceni. Odluka je na vama.

Ipak, studenti medicinskog fakulteta, imaju pravo na Bus Plus povlastice do 28. godine.

Daljinac

(Telegraf.rs/Srbija Danas)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • cdc

    19. mart 2018 | 11:56

    Nije fer prema studentima koji su kasnije upusali fakultet, ali mnogo toga u ovoj drzavi nije fer..

  • Ignacije

    19. mart 2018 | 15:34

    Ćale i ja ostajemo večiti studenti.

  • Bogatas

    19. mart 2018 | 11:58

    Ne koristim prevoz ,imam kola od svoje 17godine,a ni zdravstvena mi ne treba ,niti neka papirologija...mogu bez svega toga kod oca na privatnoj poliklinici.Poyyy

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA