Srbi u 12. veku koristili pribor za jelo: Ovako su izgledali viljuška i nož iz Starog Rasa (FOTO)

Forma i mesto dvozubih viljuški na studeničkoj fresci sugerišu da se kod Srba još u 12. veku praktikovala upotreba pribora za jelo

  • 17

U muzeju Ras u Novom Pazaru nalazi se tanjir od majolike, dvozuba viljuška i nož, srednjovekovni arheološki nalazi sa područja Starog Rasa iz 12. i 13. veka.

TAJNA NEMANJINE ZLATNE VILJUŠKE: Da li je naš veliki župan stvarno ponizio Barbarosu u Nišu? (FOTO)

Na zapadnom zidu unutrašnje priprate Bogorodičine crkve u manastiru Studenica naslikana je nesvakidašnja freska s motivom Tajne večere, a neobično je što su baš na njoj naslikane viljuške sa dva zupca, baš kao te što se nalaze u muzeju Ras.

Forma i mesto dvozubih viljuški na studeničkoj fresci sugerišu da se kod Srba još u 12. veku praktikovala upotreba pribora za jelo.

Do sada na viljuškama iz Starog Rasa nije sprovedena temeljna stručna analiza, pa je moguće izneti samo nekoliko utemeljenih pretpostavki. Prema obliku, materijalu i izradi one se s velikom sigurnošću mogu smestiti u pribor za obedovanje nastao pre 1690. godine koja predstavlja krajnju hornološku odrednicu za uobičajenu periodizaciju srednjeg veka na tlu srpskih zemalja.

Intrigira pretpostavka da su nastale na tlu Srbije, u domaćim radionicama, budući da nije reč o predmetima luksuzne izrade, pa su najverovatnije nastale na širem području srednjovekovnog Rasa.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ante

    16. april 2018 | 23:42

    Srbi su najstariji narod na Zemlji i svim susednim Galaksijama! Mi smo jeli sa zlatnim kašikama ukrašenim dijamantima, imali smo noževe od platine, tanjiri i šerpe su bile od 24 karatnog zlata! Srpski zlatni dukati bili su veličine pepeljare, dijamante i safire imao je svaki gradjanin Srbije, u proseku sve familije imale su po 100 zlatnih tanjira i šerpi, a ko je imao manje, 50, smatrao se za sirotinju! Srbi su imali banke, odakle su pozajmljivali po stotine tona čistoga zlata Sumercima, Babiloncima, Grcima i Kinezima!

  • DARKO 100%

    16. april 2018 | 23:00

    Na tome sam prosao godinu !profesori su bili odusevljeni ,nisu verovali da ja to znam ,ma ja znam u kom grmu zec lezi!

  • Dag

    17. april 2018 | 12:02

    Ali nisu - zlatne... (Od tada, nas - lazu.)...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA