≫ 

Pre 19 godina NATO bombe ubile su 16 zaposlenih u RTS-u: Ni posle skoro 2 decenije Alijansa nema odgovor na pitanje ZAŠTO?

Čelnici NATO-a tvrdili su da je napad bio opravdan

  • 21

Prvi put u istoriji medijska kuća proglašena je legitimnim vojnim ciljem, i zbog te odluke, 23. aprila 1999. godine poginulo je 16. ljudi. U znak sećanja na stradale, kad je NATO bombardovao zgradu Radio-televizije Srbije, noćas u dva časa održana je komemoracija ispred spomenika "Zašto" u Tašmajdanskom parku.

Međunarodna organizacija za ljudska prava "Hjuman rajts voč" 2000. godine je saopštila da nije bilo opravdanja za bombardovanje televizije.

Čelnici NATO-a tvrdili su da je napad bio opravdan, a specijalna komisija Haškog tribunala, koja je ispitivala i slučaj bombardovanja RTS-a, nije predložila Tužilaštvu da pokrene krivični postupak.

Svuda oko mene su bile mrtve kolege: Ispovest radnika RTS koji je preživeo bombardovanje! (VIDEO)

Bivši direktor RTS-a Dragoljub Milanović 2002. osuđen je na 10 godina zatvora jer nije poštovao naređenje tadašnje Savezne vlade i ljude i tehniku izmestio iz objekata u Aberdarevoj i u Hilandarskoj ulici.

NATO bombardovanje zgrade RTS-a odnelo je 16 nevinih života Foto. Wikipedia/Goldfinger

U znak sećanja na poginule, u Tašmajdanskom parku, kod zgrade RTS-a i spomenika "Zašto?", noćas su porodice i prijatelji stradalih postavili pitanje zašto su oni poginuli.

U napadu NATO-a, u noći između 22. i 23. aprila, poginuli su: Jelica Munitlak (27), šminker, Ksenija Banković(27), video-mikser, Darko Stoimenovski (25), tehničar u razmeni, Nebojša Stojanović (26), tehničar u masteru, Dragorad Dragojević (27), radnik obezbeđenja, Dragan Tasić (29), električar, Aleksandar Deletić (30), kamerman, Slaviša Stevanović (32), tehničar, Siniša Medić (32), dizajner programa, Ivan Stukalo (33), tehničar, Dejan Marković (39), radnik obezbeđenja, Milan Joksimović (47), radnik obezbeđenja, Branislav Jovanović (50), tehničar u masteru, Milovan Janković (59), precizni mehaničar, Tomislav Mitrović (61), režiser programa, i Slobodan Jontić (54), monter.

VIDEO: Čovek koji je pritisnuo dugme i oborio "nevidljivog"

Daljinac

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    23. april 2018 | 08:00

    PA I JA SE PITAM ZASTO 1941 GODINE PA OD SAVEZNIKA 1945 GODINE A I ZASTO OD NATOA 1999 GODINE ???!!! ONDA AKO STE U BEOGRADU PROSETAJTE SE DO HRAMA SVETOG SAVE ,UDJITE I POMOLITE SE BOGU SA 3 PRSTA -PREKRSTITE SE I SHVATICETE ZASTO -TU LEZI ODGOVOR!!!

  • tuziti zlocince

    23. april 2018 | 07:44

    tuziti zlocince i fasiste i traziti odstetu od svih zemalja koje su ucestvovale u udruzenom zlocinu...jedina pravda za nevino nastradale..

  • Wien

    23. april 2018 | 08:22

    To je ona sloboda medija koju nama prodaju....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA