≫ 

Da li će vladike uspeti da se dogovore oko Ustava SPC i kakav će biti njihov stav o Kosovu?

Pod budnim okom episkopa biće i izmena načina izbora patrijarha

  • 3

Sveti Arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve počeće svoje redovno zasedanje 29. aprila u Pećkoj patrijaršiji, a jedna od glavnih tema biće Kosovo i Metohija, ali će dosta pažnje biti posvećeno i nacrtu Ustava SPC. 

Mi ovde svaki dan vaskrsavamo: Telegraf u Pakracu sa vladikom Jovanom o Jasenovcu, Kosovu i Ustavu SPC (FOTO) (VIDEO)

Radni deo zasedanja Sabora počeće takođe u Pećkoj patrijaršiji posle svete arhijerejske liturgije 30. aprila, a biće nastavljeno 1. maja u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu.

Patrijarh srpski Irinej najavio je nedavno da će na prolećnom zasedanju Sabora, između ostalog, biti razmatrani i predlozi za promenu Ustava SPC, a neće biti propuštena prilika ni da episkopi sučele stavove o statusu Kosova i Metohije i briselskim pregovorima, kao i o odnosu SPC prema svetovnim vlastima u Srbiji.

Nadmetanje vladika po ovim pitanjima, prvenstveno o statusu Kosova i Metohije otpočeće već u Pećkoj patrijaršiji. Politika piše da se očekuje da će vladike koje su potpisale "Apel o odbrani Kosova i Metohije" Demokratske stranke Srbije, predvođene mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem, koji po nekima važi za najmoćnijeg u Saboru, na dnevni red staviti pitanje odnosa vlasti u Beogradu prema najtežem i najbolnijem srpskom pitanju.

Foto: Telegraf

Patrijarh je već izneo svoj stav prema tom pitanju kada je rekao da niko ne sme da otuđi KiM, ali i da crkveni velikodostojnici ne bi trebalo da se svrstavaju uz političke stranke i dokumenta.

Pod budnim okom episkopa biće i izmena načina izbora patrijarha koji bi se, po novom ustavu, birao tajnim glasanjem. Vladike su nezadovoljne i principom po kom neki od njih trevbalo da postanu episkopi i arhiepiskopi, a neki ne.

Ipak, najviše reči biće o radnoj verziji Ustava SPC u kom su mnoga rešenja nedorečena. Kritike na prvu verziju ustava počele su već da stižunu Patrijaršiju pisanim putem.

Kako postoji mnogo problematičnih delova ovog teksta, malo je verovatno da će do konačne verzije da se dođe na Saboru. Na prolećnom zasedanju Sabora Srpske pravoslavne crkve, patrijarh Irinej mogao bi da pokrene presipitivanje pozicije vladike vranjskog Pahomija.

VIDEO: Čudo na Kosovu! Buknula voda iz zemlje u Pećkoj patrijaršiji

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Homo Novo

    26. april 2018 | 21:14

    Господе Исусе Хрристе помилујме Грешног. Пресвета Богородице смилуј се нама.

  • zoro i prijatelji

    26. april 2018 | 21:42

    Dobro je sto i u crkvenim krugovima sto se tice ovozemaljskih stvari vazi demokratsko miisljenje.Nas narod je dugo patio u jednoumlju da je zasluzio da se svugde u njegovom zivotu demokratska svest razvija.

  • Biljka

    28. april 2018 | 11:47

    Boze me sacuvaj, ovaj irinej isti Vuk Draskovic!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA