Autor radne sveske Vlado Đukanović svesno je stavio Cecine stihove u udžbenik: Evo šta je rekao o tome

Radnu svesku za peti razred odobrio je Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja bez ijedne greške

  • 16

U javnosti je kao bomba odjeknula vest da se u radnoj svesci za srpski jezik i književnost za peti razred nalazi stih pesme Cece Ražnatović. Tim povodom oglasila se glavna i odgovorna urednica u izdavačkoj kuči BIGZ, Olivera Đikanović, koja tvrdi da se on tu nije našao greškom.

Stihove iz turbo folk pesme "Sećaš li se, lepi grome moj" autor radne sveske Vlado Đukanović svesno je izabrao jer je to primer koji na dobar način oslikava vokativ, kako kaže Đikanović.

Ceca u udžbeniku za osnovnu školu, usijale se društvene mreže (FOTO)

- Nigde nije navedeno ime, niti izbor odakle su ti tekstovi uzeti, a svi koji su prepoznali stihove pesme koju peva Svetlana Ražnatović su ih verovatno čuli. Autor ih je naveo samo kao primer za vokativ. On nije želeo da uzima samo primere iz književnih tekstova već i iz popularne kulture koja je deci tog uzrasta bliska. Ceca, Bajaga, Riblja Čorba, sve to spada u isti korpus popularne kulture i to je njima prepoznatljivo. A da li se to nama sviđa ili ne, to je drugo pitanje - kaže Đikanović.

Zadatak koji je izazvao buru u javnosti Facebook/Printskrin

Glavna i odgovorna urednica u izdavačkoj kući BIGZ naglašava da je radnu svesku za peti razred odobrio Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja bez ijedne greške.

Ona navodi da je udžbenik urađen u skladu sa zahtevima refome u kojoj se insistira na ostvarivanju ishoda, a ne na propisivanju sadržaja.

- Ovde je možda reč o intrigantnijem primeru koji apsolutno zadovoljava ishod i nije materijalna greška - smatra Đikanović.

Povodom polemike na društvenim mrežama oglasila se i Svetlana Ražnatović komentarom: "Pa sad baš taj stih, ima lepših. Zar ne?".

VIDEO: Kada majka i ćerka puste glas

Daljinac

(Telegraf.rs/Danas.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nemanja

    3. maj 2018 | 11:36

    Autor udžbenika Srpskog jezika za decu je imenom i prezimenom Crnogorac! Tako nam i treba!

  • Ečeverija,brat od strica MOMOV!

    3. maj 2018 | 11:59

    Dobro nije ubacio ona tri nova mintenegrinska slova:( dobro smo prošli:)

  • Prepre

    3. maj 2018 | 11:48

    Ceca, Bajaga i Bora u istom košu... Predivno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA