Jednoglasno za jedno preduzeće: Skupština RTB-a Bor donela odluku o formiranju jedinstvene kompanije

Odluka o spajanju četiri u jedno preduzeće stupiće na snagu danom registracije u Agenciji za privredne registre, najduže za 60 dana

  • 1

Skupština RTB-a Bor donela je na današnjoj sednici odluku o statusnoj promeni, kojom se zavisna preduzeća – Rudnici bakra Bor, Rudnik bakra Majdanpek i Topionica i rafinacija – pripajaju Matičnom i sa njim formiraju zajedničku, jedinstvenu kompaniju.

Odluka o spajanju četiri u jedno preduzeće stupiće na snagu danom registracije u Agenciji za privredne registre, najduže za 60 dana.

Statusna promena proizilazi iz unapred pripremljenog plana reorganizacije RTB-a, pravno-ekonomskog dokumenta potkrepljenog pre godinu i po dana sudskom odlukom. Dakle, reč je o jednoj od obavezujućih mera iz UPPR-a koja prethodi promeni vlasničke strukture, odnosno pronalaženju strateškog partnera za RTB Bor.

Foto: RTB/G. T. Vasilić

- RTB postaje jedinstvena kompanija, a kapital i imovina prebacuju se u jednu firmu. Ništa se ne gubi i ništa ne otpisuje, već se samo anuliraju međusobna potraživanja. Tako, na primer, RBB više neće dugovati TIR-u ništa, niti će, recimo, RBM nešto dugovati RBB-u. Sve će biti zajedničko! Spajanjem zavisnih preduzeća izgubiće se i unutrašnji PDV, što će značajno uticati na likvidnost kompanije.

Foto: RTB/G. T. Vasilić

Neće više biti prodaje koncentrata, već njegove predaje i prerade u Topionici. Sa jednog mesta će se voditi tehnologija u rudarstvu i metalurgiji, sa jednog mesta će se upravljati kadrovima i sa jednog mesta biće nabavljani svi inputi. Sve to treba da doprinese i boljim proizvodno-finansijskim rezultatima i boljem poslovanju kompanije. Radnici ne gube nikakva prava, svi ostaju na poslu i niko neće biti oštećen – izjavio je nakon sednice Skupštine RTB-a Bor generalni direktor Blagoje Spaskovski.

Foto: RTB/G. T. Vasilić

Skupštinska odluka o spajanju zavisnih preduzeća u jedinstvenu kompaniju doneta je jednoglasno, a za nju su glasali predstavnici preduzeća koja imaju udele u kapitalu RTB-a Bor. Odlukom o statusnoj promeni odobrava se i stupa na snagu Ugovor o statusnoj promeni pripajanja, čiji je nacrt objavljen na sajtu Agencije za privredne registre.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Naki

    8. maj 2018 | 16:52

    I direktor koji je odavno zreo za penziju ostaje a mladi sposobni napustaju srbiju ma bravo umesto profi menadzmenta oni troluju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA