Šta Balkanci misle o Evropskoj uniji na Dan Evrope i gde su u toj priči Srbi? (LISTA ZA I PROTIV)

- Postoje veliki otpori zemalja članica EU prijemu novih članica, ali možemo da se nadamo da će ova godina, za koju kažu da je ključna i presudna u evropskim integracijama, ubrzati sam proces - navela je Grubješićeva

  • 14

Povodom Dana Evrope objavljena je anketa među građanima Balkana o tome kakvo je njihovo trenutno raspoloženje povodom EU. Srbija je u vrhu na listi zemalja u regionu onih koji su protiv ulaska u Evropsku uniju.

BRITANSKI MINISTAR PRAVDE: Treba da izađemo iz EU, stižu Srbi i Turci!

Ipak, 52 odsto građana Srbije bi glasalo da uđe u EU, dok je 24 odsto protiv. Odmah iza nje je Republika Srpska sa 56,4 odsto onih koji su za EU. Slede BiH, Crna Gora, Makedonija, Albanija, pa takozvana država Kosovo.

Evropski pokret u Srbiji (EPuS) obeležio je danas Dan Evrope tradicionalnom Uličnom akcijom na Trgu Republike, a predsednik pokreta Mihailo Crnobrnja izjavio je za Tanjug da se Srbija definitivno približila EU, ali da je u tom procesu izgubila mnogo vremena.

Crnobrnja je naveo da je Srbija, još kao deo Jugoslavije, koja je bila prva socijalistička zemlja koja je sa EU imala bilo kakav ugovor, počela izgradnju odnosa sa evropskom zajednicom.

- Imajući u vidu dužinu tih odnosa, mogli smo i morali mnogo više da uradimo, ali dešavale su se stvari koje smo najviše sami izazivali i neke izazvane sa strane koje su nas usporile. Ipak, definitivno smo sada bliže EU - rekao je on.

Ističe, da je najveći izazov na putu ka EU rešavanje pitanja Kosova i Metohije, budući da Srbija zahteva povratak suvereniteta te teritorije, a EU na to nije spremna.

- To će biti veliki problem, da se nađe neko rešenje. Ove ostale prepreke su teške, ali izvodljive - naveo je Crnobrnja.

Suzana Grubješić kaže da Srbija treba da postane deo Evrope još i u političkom smislu, budući da joj već pripada kulturno, geografski, ekonomski Printskrin: Youtube/N1

Generalna sekretarka EPuS-a Suzana Grubješić kaže da Srbija treba da postane deo Evrope još i u političkom smislu, budući da joj već pripada kulturno, geografski, ekonomski.

Kako kaže, Evropa se danas suočava sa mnogim izazovima, ali je ona i dalje zajednica koja se zasniva na tri stuba, demokratija, vladavina prava i poštovanje ljudskih prava.

- To su vrednosti kojima i Srbija treba da stremi. Pored toga naravno i solidarnost, jednakost, sloboda kretanja ljudi, robe, kapitala... Sve je to ugrađeno u temelje EU i nadam se da ćemo ubrzo postati zemlja sa takvim vrednostima koje ima Evropa - rekla je Grubješić za Tanjug.

Dodaje, da se Srbija nalazi na evropskom putu, ali da "ćemo u EU ući onda kada to EU odluči".

- Postoje veliki otpori zemalja članica EU prijemu novih članica, ali možemo da se nadamo da će ova godina, za koju kažu da je ključna i presudna u evropskim integracijama, ubrzati sam proces - navela je Grubješićeva.

Ona je ponovila da su najveće prepreke na putu Srbije ka EU dijalog sa Prištinom, ali i Poglavlje 23, vladavina prava, uspostavljanje nezavisnog, odgovornog i efikasnog pravosuđa.

- Naravno, tu je i ono o čemu se malo priča, kao što je ekologija. Oblast u kojoj ćemo morati dosta toga da promenimo, da osavremenimo i koja dosta košta -  navela je Grubješić.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zak bg

    9. maj 2018 | 23:14

    Nije tacno ja sam protiv EU. Lajk ko je protiv da vidimo.

  • Dag

    10. maj 2018 | 11:10

    Jos je pre dvadeset godina Vili Vimer,tadsnji minisatar inostranih poslova Nemacke,na sastanku u Nratislavi, rekao da Srbija ,nikada nece biti - clan EU... (Poslednji dogadjaji ,i izjave to potvrdjuju.Sve ostalo je zamajavanje. Uostalom, ogledajte oko sebe.Siromasni su i dalje - siromasni.)...

  • Milorad

    10. maj 2018 | 00:08

    Koji bre 52odsto?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA