U Ministarstvu građevine uskoro će biti otvoren vrtić u kom će zaposleni moći da ostave decu dok rade

Cilj je da se pomogne majkama da usklade roditeljstvo sa poslom

  • 3

U Ministarstvu saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture uskoro će biti otvoreno obdanište za decu zaposlenih u tom ministarstvu, najavila je danas ministarka i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

Ona je napomenula da će u narednih mesec dana u zgradi ministarstva biti obezbeđen prostor za obdanište u kojem će zaposleni moći će da ostave decu tokom radnog vremena. 

- Želimo da pomognemo majkama koje su zaposlene da usklade roditeljstvo sa poslom. Postoje stvari koje kao društvo moramo da učinimo svi zajedno - rekla je Mihajlović koja je prisustvovala konferenciji "Ravnopravno u lancu vrednosti - posvećenoj osnaživanju ženskog preduzetništva.

Ona je navela da su žene vlasnice skoro trećine preduzetničkih firmi u Srbiji i da više od od 200.000 porodica živi od ženskog preduzetništva.

Mihajlović je naglasila da je zadatak društva da pomogne ženama da postanu ekonomski samostalne i da uđu u lanac nabavke velikih kompanija.

Cilj je da se pomogne zaposlenim roditeljima, Foto: Telegraf

- To nije jednostavno i lako, ali moramo naći zakonske načine da to sprovedemo. Zato podržavamo inicijativu Udruženja poslovnih žena da kroz institucije i zakonske okvire rešimo pitanje uključivanja preduzetnica u lanac nabavke - kaže Mihajlovićeva.

Predsednica Upravnog odbora Američke privredne komore Jelena Pavlović rekla je da će ta organizacija pomoći preduzetnicama koje osnivaju i vode mala i srednja preduzeća da se uključe na tržište i dobiju ravnopravan pristup obrazovanju i informacijama kako da razumeju potrebe tržišta i da sa svojim proizvodima i uslugama budu konkurentne.

Pavlović je istakla da APK veruje u osnaživanje ženskog preduzetništva i izrazila zadovoljstvo što inicijativu podržava potpredsednica vlade.

- Verujemo da su važni primeri koji pokazuju da žene u Srbiji imaju potencijal da obavljaju odgovorne poslove i da postižu vrhunske rezultate kako u javnim poslovima tako i u privatnom biznisu - rekla je Pavlović i dodala da je veliki broj žena na rukovodećim pozicijama u 300 kompanija koje su članice APK i da ih je svake godine sve više.

U vrtiću će moći da budu deca zaposlenih tokom radnog vremena, Foto-ilustracija: Pixabay

Predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije Sanja Popović Pantić rekla je da je cilj da se srednja i mikro preduzeća povežu sa velikim korporacijama, omogući im ulazak u lanac dobavljača i otvaranje tržišta.

- To nije moguće kroz regulativne procedure budući da mala preduzeća nemaju taj kapacitet, već treba da budu deo društveno odgovornoh poslovanja velikih kompanija. Nadamo se sa ćemo uz pomoć Koordinacionog tela i drugih udruženja napraviti značajniji pomak - navela je Popović Pantić.

Član Upravnog odbora Saveta stranih investitora Marinko Ukropina kaže da će ta organizacija pomoći razvoju malih i srednjih preduzeća akcijama koje, kaže, u lancu snadbevanja podrazumevaju podizanje nivoa tehnologija i standarda.

- Kao velike kompanije svesni smo da smo generatori razvoja, ali znamo da bez žena ne možemo ništa da uradimo. Želimo da broj zaposlenih žena u menadžmentu blizu 40-50 odsto i tu smo da pomognemo na svaki način - poručio je Ukropina.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • E pa da

    5. jun 2018 | 12:32

    E bas je tu trebalo.da se otvori vrtic....em su drzavne jasle,em.mogu bolovanja da otvaraju kad god im.zatreba, em svaki vikend slobodan, svaki praznik slobodan slobodni dan kad god zatreba, godisnji odmori od bezbroj dana ...ma vazi...bas njima treba vrtic u firmi...

  • Slučajni prolaznik

    5. jun 2018 | 13:15

    Sva sreća pa samo u ministarstvima rade majke sa malom decom. Mi ostali ko se kako snađe, babe, dede, tetke, ili da molimo Boga da upadnemo u neki vrtić!

  • Lucifer 1.

    5. jun 2018 | 16:06

    To je veoma lepo,ali šta se namerava sa ostatkom Srbije,kada nema dovoljno mesta za decu ciji roditelji rade,zaslužuju svi da budu u istom položaju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA