≫ 

Deca će učiti kako da investiraju i da koriste platne kartice: Od septembra još jedan novi predmet u školama

Naučiće i kako da štede novac, vreme i resurse

  • 3

Finansijska pismenost biće uvedena u 34 škole u Srbiji od nove školske godine, ali ne kao novi predmet, već u sklopu već postojećih predmeta, rečeno je u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Plan je da oko 15.000 dece bude obuhvaćeno programom finansijske pismenosti od najnižih razreda.

Kako je objašnjeno, deca će učiti da štede novac, vreme i resurse, kako funkcionišu platne kartice i kako da pametno investiraju.

Zatvara se škola u Subotici jer nema dovoljno dece: Roditelji protestuju, lokalna samouprava kaže da je sve javljeno još pre godinu dana

Ministar Mladen Šarčević rekao je da je važno da se deca od malena uče finansijskoj pismenosti i da je to jedna od četiri kategorije koja se testira na Pisa testu.

- Ovo nije novi predmet. Za to nema prostora. Kroz standardne predmete moramo da uvedemo mnoge druge veštine. Ovo smo od početka počeli da radimo kako treba i imaćemo vrlo pismenu naciju - rekao je Šarčević.

Mladen Šarčević/ Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Deca bi trebalo da uče kroz igru i zadate aktivnosti.

Učiteljica Snežana Vujičić, jedna od oko 1.200 profesora koji su prošli obuku, rekla je da će se potruditi da decu nauči „kako da strateški razmišljaju, barataju sopstvenim novcem i štede”, kako da najjeftinije kupe neke stvari.

Ona je kazala da su đaci na primer imali vežbu da istraže cene nekog proizvoda u supermarketu i kupe ga najpovoljnije, a da se sve odvija u saradnji sa roditeljima.

Savetnica ministra Gordana Stepić rekla je da će deca naučiti kako da zarade svoj novac, kroz, na primer, sakupljanje sekundarnih sirovina, koji će kasnije uložiti u, na primer, eterična ulja ili organsku baštu.

VIDEO Donacija laptopova za testiranje školaraca:

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Baka Mara

    6. jun 2018 | 10:54

    Prvo da kockarnice udalite na periferiji. Drugo kafici da imaju radno vreme i da ne uznemiravaju gradjane. Trece radnim danom kafici mogu da rade do, viken do. Peto zestoko pice regulisati po zakonu i ne tociti za mlade do. I za kraj uvedite red nadlezni !! Droga i alhohol je veliko zlo.

  • Baba

    6. jun 2018 | 13:51

    Mama i tata rade za 50.000 zajedno, potroscka korpa oko 69.000 za tročlanu porodicu! Kako živite?

  • Ccc

    21. jun 2018 | 18:38

    Kuda ide ovaj svet.Nasa deca znaju da stede jel su polugladna a te predmete je bolje staviti u nauk onima koji hoce jadnu decu da zatrpaju dodatnim gradivom.Sprdnja.Još da nemamo kvalitetan kadar u školi brisali bi patos našom decom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA