≫ 

Ženama više nikada neće moći da postave ova pitanja na razgovoru za posao, jer će biti zabranjena zakonom

Počela javna rasprava o Nacrtu zakona o rodnoj ravnopravnosti

  • 9

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je danas na javnoj raspravi o Nacrtu zakona o rodnoj ravnopravnosti da je ključni cilj tog zakona da stvori jednake šanse za muškarce i žene u društvu.

Priznanje za srpsku vicepremijerku: Mihajlović postala članica Savеta Svеtskе bankе za rodnu ravnopravnost i razvoj

Gojković je kazala da novi zakon vidi kao dodatnu priliku da se napravi još jedan korak u poboljšanju položaja žena i sprečavanju diskriminacije prilikom zapošljavanja, ostvarivanja prava na zaradu, socijalne i zdravstvene zaštite, uključujući i medijske sadržaje, koji ne bi smeli da podstiču rodnu diskriminaciju, predrasude i stereotipe prema ženama.

- Od velike je važnosti da zakonska zabrana, da se od žena prilikom zapošljavanja zahteva obaveštenje o bračnom i porodičnom životu ili planovima, dosledno primenjuje u praksi -  rekla je Gojković.

Ona je istakla da je nacrtom definisano da se zabranjuje raskid radnog odnosa po osnovu trudnoće, porodiljskog odsustva i odustva radi nege deteta, što je, dodaje, još jedna potvrda politike Srbije prema porodici i njenoj zaštiti.

Do sada su žene morale da biraju majčinstvo ili karijeru Foto: Profimedia, Wavebreak

- Ova rešenja su od suštinskog značaja ako se ima u vidu da je još uvek stopa zaposlenosti žena u Srbiji niža od stope zaposlenosti muškaraca i to za oko 14 procenata - rekla je Gojković.

Ona je podsetila da Srbija ne počinje od nule i da ima Zakon o rodnoj ravnopravnosti koji je donet 2009. godine.

Navodeći da će biti održane javne rasprave u više gradova, Gojković je ukazala da će to biti prilika da se sagleda napredak koji je ostvaren u oblasti rodne ravnopravnosti, borbi protiv nasilja nad ženama, ekonomskom osnaživanju žena.

Predsednica parlamenta je podsetila da je 2000-te godine u parlamentu sedelo samo 12,4 odsto žena, sedam godina kasnije 21,2 odsto žena, dok je danas taj procenat 36,8 odsto po čemu je Skupština Srbije prepoznata u regionu i šire.

Predsednica parlamenta Maja Gojković Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

U Srbiji žene danas vode Narodnu skupštinu, Narodnu banku Srbije, Vladu Srbije, Ustavni sud i nalaze se na mnogim važnim mestima, dodala je ona.

Nacrtom zakona se, prema njenim rečima, podigla i lestvica više za političke stranke, budući da se predviđa da na izbornim listama bude najmanje 40 odsto kandidata manje zastupljenog pola.

Takođe, javni organi imaju obavezu da preduzimaju posebne mere da obezbede rodnu zastupljenost prilikom predlaganja stalnih delegacije Srbije u međunarodnim telima i imenovanjima kolegijalne republičke i druge organe.

Važan segment je, kaže Gojković, posvećen i suzbijanju nasilja nad ženama, što zahvaljujući aktivnosti svih nadležnih organa više nije „tabu“ tema u našem društvu.

- Dostizanje pune rodne ravnopravnosti predstavlja zadatak za čitavo društvo, i žene i muškarce pođednako, jer bez toga nema razvoja i napretka. U tom cilju, očekujem da će i nova zakonska rešenja svojim kvalitetom i primenom u praksi, doprineti zajedničkom cilju - rekla je Gojković.

Državni posao zamenili su neobičnim zanimanjem na selu:

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M

    26. jun 2018 | 12:49

    To je i u Austriji zabranjeno, pa svi pitaju. Ako kazes da planiras dete, od posla nema nista.

  • Miroslav Krstic

    26. jun 2018 | 14:24

    Ja nisam za rodnu ravnopravnost polova jer postoje poslovi koje zena nemoze da radi kao sto je elektromonterski rad uglavnom zanatski poslovi jer su potrebne vestine, i znanje servisiranje cnc alatnih masina i masina sa relejnom tehnikom zato neuvazavam ravnopravnost muskarca i zene, postoje jos poslova koji ih medjusobno razlikuju kao industrijski mehanicar i drugi.

  • Života

    26. jun 2018 | 12:47

    Uskoro će biti zabranjeni muško ženski odnosi, muvanje, zabavljanje i slično!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA