≫ 

Broj oglasa za posao nikad nije bio veći, a prijava nema

Nadprosečno interesovanje vlada za prodaju i marketing

  • 1

Broj oglasa za posao preko Infostudove aplikacije "Poslonaut" porastao je od januara do juna ove godine za četiri puta u odnosu na isti period prošle godine, ali je više nego izrazit trend smanjenja prijava kandidata po ponuđenom radnom mestu.

Prosečan broj prijava u junu po jednom oglasu iznosio je 1,2 kandidata, što je značajno manje od 7,5 prijava u januaru, navodi se u analizi Infostuda.

Za neke poslove naročito se uočava povećana "sezonalnost", kao na primer za konobarisanje. Tako je u maju bilo tri puta više oglasa nego početkom godine, ali je zato drastično opadao i broj prijava - slično kao u istom mesecu 2017.

Lepa Milesa (23) traži radnika za svoju farmu krava, ali je vređaju da je to oglas za muža: Da li biste i vašoj sestri ili majci pisali takve gadosti? (FOTO)

Još jedan podatak pokazuje da se na proleće uspostavlja relativna proporcija ponude i potražnje za različite poslove, što se vidi na odnosu ponude i tražnje za učešće u događajima i promocijama, gde je u januaru bilo 15 prijava za jedno mesto, a u junu samo 1,2, što je slično kao za većinu povremenih poslova.

Obrazlažući odstupanja, iz Infostuda navode da prijave na poslove poput promocija, za koje nije potrebno specifično znanje, a često ni prethodno iskustvo, raste u zimskom periodu kada je generalno manje oglasa, a slično se može zaključiti i za pomenuto konobarisanje, kao i maloprodaju, poslove čišćenja.

S druge strane, za ona zanimanja gde su potrebna stručna iskustva i veštine, kao što je nega lepote, bez obzira na ponuđeni broj oglasa, konkurisanje je ujednačeno i "vrti se" od 0,3 do 1,5 prijava mesečno po ponuđenom radnom mestu, a otprilike isto važi i za pripremu hrane ili pomoćno kuhinjsko osoblje.

U maju je, u odnosu na isti mesec prošle godine, bilo četiri puta više oglasa, i više nego dvostruko prijava, dok podaci za prvih 15 dana juna pokazuju da je broj ponuđenih poslova porastao za skoro pet puta u odnosu na ceo prošlogodišnji jun.

Nadprosečno interesovanje onih koji su tražili posao preko "Poslonauta" vladalo je za prodaju i marketing (8,4 prijava prosečno po oglasu), administrativne poslove (8,3), konobarisanje (7,5), te poziciju telefonskog operatera (7).

S druge strane, mnogo veća verovatnoća za zaposlenje bila je kod zanatskih poslova jer se na oglas prosečno javljao jedan kandidat, za rad na građevini stizalo je 1,6 prijava u proseku po ponuđenom poslu, za pripremu hrane 1,7, kuhinjsko osoblje 1,9, magacinsko osoblje (2,5).

U "sredini" skale po odnosu broja oglasa i pristiglih prijava bili su rad u proizvodnji, za koji je bilo 4,4 prijava prosečno po ponuđenom poslu, zatim za vozače (4,1), maloprodaju (3,8), čišćenje (3,3).

On ima najnesrećniji posao na svetu:

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA