≫ 

Iz Srbije se uklanjaju svi spomenici podignuti osvajačima, ratnim zločincima i teroristima: Prvi "leti" Aćif Efendija

Spisak spomenika nedostojnih ličnosti je podugačak

  • 82

U skladu sa Zakonom o ratnim memorijalima, najverovatnije već na jesen biti uklonjeni svi spomenici podignuti osvajačima, ratnim zločincima i teroristima i ubuduće neće biti prihvaćena nijedna inicijativa koja vređa verska i nacionalna osećanja, veliča fašističke i speratističke ideje.

O tome više neće odlučivati pojedinci, već država, pa će najverovatnije već na jesen biti uklonjena spomen ploča Aćif Efendiji u Novom Pazaru i tzv. Oslobodilačkoj vojsci Preševa, Bujanovca i Medveđe u Preševu.

Srpska svetinja oživela posle tri veka: Zadužbina Stefana Nemanje je obnovljena, a vernici su nesrećni zbog jedne promene (FOTO)

Istu sudbinu doživeće i sva ostala obeležja u Srbiji posvećena osvajačima, ratnim zločincima i teroristima.

Više neće biti prihvaćena nijedna inicijativa koja vređa verska i nacionalna osećanja, istorijske tekovine, veliča fašističke i separatističke ideje i o njima neće odlučivati pojedinci, već država.

Spisak spomenika nedostojnih ličnosti je podugačak, a najveći broj njih nalazi se na jugu Srbije i u Vojvodini.

Svi oni biće na dnevnom redu Saveta za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova čije osnivanje se očekuje najkasnije sredinom avgusta, a u skladu sa nedavno donetim Zakonom o ratnim memorijalima.

- Savet će odlučivati o uslovima za podizanje novih i uklanjanje starih vojnih memorijala - rekao je za "Novosti" državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Negovan Stanković.

Veliki broj neprimerenih spomen-obeleža podignut je uz blagoslov lokalnih čelnika, koji su "podmazani" stranim donacijama od nekoliko hiljada evra ispunjavali želje ambasadora i dizali spomenike raznim osvajačima i zločincima, navode "Novosti".

VIDEO: Gužve ili ne: Obišli smo Narodni muzej 6 dana nakon velikog otvaranja

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stanista 1.

    6. jul 2018 | 10:05

    Šta li će sa Titovim u Beogradu ?

  • Djile

    6. jul 2018 | 08:58

    Sve koji su radili protiv ove drzave treba ukloniti.i sve koji zagovaraju ideju otcepljenja nekih delova treba procesuirati.treba pokazati odlucnost i cuvati suverenitet ove drzave.time pokazes ili jesi drzava ili nisi

  • Snezana

    6. jul 2018 | 11:39

    Siptarima oduzeti Srbsko drzavljanstvo!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA