≫ 

U ovoj opštini na Kosovu i Metohiji informacije do građana stižu bez intereneta i javnog glasila

Jedini način oglašavanja je pozivanje posredstvom predstavnika sela, koji je dužan da informacije od javnog značaja prenese svim svojim meštanima

  • 4

Za jednu od prostorno najvećih opština na Kosovu, koja se prostire na površini od čak 204 kvadratna kilometara, problem obaveštavanja građana predstavlja i te kako veliki izazov. Radio stanica, koja je služila kao sredstvo oglašavanja lokalnoj samoupravi u ovoj opštini, godinama ne radi. Građani se o konkursima, javnim debatama, dodeli grantova, tenderima, informišu putem opštinskog sajta i to predstavlja veliki problem u opštini gde interneta retko gde ima.

- Trudimo se da na svaki način putem javnih debata ili putem našeg veb sajta, koji funkcioniše na dva jezika, obavestimo građane o svim aktivnostima koje opština ima - kaže zamenik predsednika Opštine Novo Brdo, Siniša Dimić.

"Zevs" je na svetoj srpskoj zemlji posadio retku vrstu koja raste samo na dva mesta u svetu: Prvi put je nikla na Olimpu, a sada i na Kosovu (FOTO)

Kako je ovo brdsko-planinska sredina koju karakteriše velika razuđenost sela, neprisutpačan teren i nepostojanje interneta, u ovakvim okolnostima, jedini način oglašavanja je pozivanje posredstvom predstavnika sela, koji je dužan da informacije od javnog značaja prenese svim svojim meštanima.

U ovoj opštini internet je teško dostupan, Foto: Pixabay.com

- Nekoliko puta smo pokrenuli inicijativu da formiramo neki štampani ili elektronski medij, poput radio stanice. Za sada nismo imali uspeha, ali nastavićemo da radimo na tome - obećava zamenik prvog čovek opštine, Slaviša Dimić.

Džemailj Bunjaku, meštanin zaseoka Bunjaci, kaže da njega posebno interesuju donacije, a da opštinska administracija o njima uvek javlja na vreme.

- Uvek posećujem javne opštinske debate o donacijama i uvek smo obavešteni o njima - kaže Bunjaku.

On dodaje da je stanovništvo ovog kraja uglavnom nezainteresovano i da retko posećuje javne debate i tribine koje organizjue lokalna samouprava. U opštini navode da je učešće građana u javnim debatama zadovoljavajuće, odnosno, niti bolje, niti gore od susednih lokalnih samouprava.

Novo brdo ima sajt, ali ljudi ne mogu da mu pristupe, Foto: Pixabay.com

Veće učešće građana i civilnog sektora sa konkretnim predlozima i projektima moglo bi biti i bolje, i konkretnije. Međutim, civilni sektor je ovde slabo razvijen i trebalo bi raditi na njegovom osnaživanju i ohrabrivanju da javno istupi sa svojim idejama, poručuju iz lokalne samouprave.

Građani Opštine Novo Brdo za sada su zadovoljni radom opštinske administracije:

- Trenutno, opština izlazi u susret svakom građaninu. Da je uslužna, uslužna je, niko se do sada nije žalio da čeka na neki dokument - kaže Dragutin Perić iz Prekovca.

Iako zastarelom mehanizacijom, opštinske službe uspevaju da u zimskom periodu sve puteve održavaju čistim. Međutim, organizacija javnog prevoza ostaje problem koji još uvek muči i građane i opštinsku vlast.

- Zakonski imamo pravo da objavljujemo tendere, ali zbog nedostatka sredstava, to ne možemo učiniti. Tražili smo od Ministarstva infrastrukture da nam izađe u susret, na šta imaju pravo, ali već sedam meseci ne moženo da rešimo poblem javnog prevoza za svoje građane - kaže direktorka opštinskih javnih službi, Šefkija Mehmeti.

VIDEO: Zbog krađe struje na Kosovu evropski radnici kasne na posao

(Telegraf.rs/gracanicaonline.info)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nesa

    13. jul 2018 | 14:43

    Moze I kao u Salas u malom Ritu dobosar da daje informacije tada su bili nemci a sad is to je to

  • Dia

    13. jul 2018 | 13:25

    Strašno, Pustoš kamen,i trnje, ....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA