Za 5 godina od roditelja uzeto 5.668 mališana

 
  • 10

Centri za socijalni rad u ovom poslu imaju ključnu ulogu

Da javnost nije skrenula pažnju na sudbinu porodice Glišić iz Mladenovca, ko zna da li bi se i kada saznalo kuda je odveden njihov dvoipomesečni Viktor.

Centar za socijalni rad, bez rešenja i bilo kakvog obrazloženja, oduzeto je Srećku i Cveti sin, njihovu prvu prinovu. Ekipa centra s bebom je odnela i njene stvari: odeću, pelene, flašicu sa mlekom, čak i ostatak hrane koju su zatekli u kući Srećkove majke.

Nekoliko dana do konačne odluke: Gorici su napokon socijalni radnici rekli gde je joj je dete - da li će mali Nikola ponovo biti sa majkom?

Tek kada je javnost pritisla, Glišići su dobili rešenje, ali četiri nedelje po oduzimanju deteta. Tada su saznali da je njihov sin u hraniteljskoj porodici u jednom selu kod Malog Iđoša, na dvesta kilometara od Mladenovca.

Mera mladenovačkog centra da malenog Viktora, po hitnom postupku, izmesti iz biološke porodice i poveri hraniteljima, podigla je na noge meštane. Potpisivana je peticija da se dete vrati Glišićima koji su u agoniji od samog dečakovog rođenja. Nisu se smirili, tražili su pomoć gde god su mislili da je mogu naći.

Dečačić je iz biološke porodice oduzet 31. maja, a Glišićima je rešenje stiglo 28. juna, preko komšije. U oobrazloženju rešenja navedeno je da je "stručni tim centra ustanovio životnu ugroženost deteta", pa je zato, po hitnom postupku, moralo da bude sklonjeno na sigurno.

Saznali da je njihov sin u hraniteljskoj porodici u jednom selu kod Malog Iđoša, na dvesta kilometara od Mladenovca Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

ZA PET GODINA ODUZETO 5.668 DECE 

Prema podacima Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, koje kontroliše rad svih centara, a centri svoje partnere, hranitelje - u proteklih pet godina (od početka 2013. do kraja 2017) biološkim porodicama oduzeto je 5.668 dece. Centri za socijalni rad u ovom poslu imaju ključnu ulogu.

Oni procenjuju podobnost biološke porodice, stepen ugroženosti deteta, pozivaju se na pravo hitnosti i izmeštaju dete, bez saglasnosti roditelja i sudske odluke.

Određuju da li će i kada roditelji imati priliku da posete dete, koliko će taj susret trajati i ko će da ga nadzire.

Iz ministarstva navode da je Porodičnim zakonom izričito propisano da "pravo deteta da živi sa svojim roditeljima može biti ograničeno samo sudskom odlukom-kada je to u najboljem interesu deteta".

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Video: Dan Vojnog vazduhoplovstva SAD I deo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miroslava

    15. jul 2018 | 10:21

    Upravo tako, uzmu decu jer su roditelji siromašni, pa ih daju hraniteljima, ali za to se mora imati veza. Paa primaju nadoknadu uz određene beneficije. Decu uzimati od bolesnih, narkomana, gde su zlostavlja a. A novac koji se daje, bolje je dati roditelju da dete živi sa svojom porodicom. Naravno mislim na socijalno ugrožene, a njih je najviše.

  • Milka

    15. jul 2018 | 11:17

    Hranioc dobija od socijalnog 33.000.- dinara po detetu mesecno. Ako hranioc uzme oba deteta dobija 66.000.- dinara. Eto para, znaci ima ali nema za siromasne roditelje vec samo za hranioce po vezi i protekciji. To je veliki biznis koji je nasalost kod nas dosta razvijen a pate i deca i roditelji, umesto da se taj novac da siromasnim roditeljima kao socijalna pomoc.To je tako kada decu oduzimaju zbog siromastva. Ako su roditelji pijanice ili narkomani to je onda ok ali garantovano od ovog broja dece koja su oduzeta roditeljima polovina je oduzeta jer roditelji nemaju sredstsva za zivot. Hranioc je postalo jedno profesionalno zanimanja kao sto su na primer sada profesionalni upravnici zgrada.Inace te socijalne sluzbe su kod nas postale misteriozne ustanove, sve nesto tajno, niko ne sme da zna sta oni rade i naravno onda kada to nije transparentno svakakvi dilovi su moguci.

  • Milka

    15. jul 2018 | 11:23

    Kakvo socijalno pa oni su mafija neznaju sta rade kamo srece da rade ispravno daju decu i ne vide kome sve je to potkupljeno nikad mi necemo izaci iz korupcije maticari se klade koliko ce koji brak opstati a socijalno potpomaze umesto da radi kako treva svoj posao zato je toliko dece bez starateljstva i zivota kakav im je potreban

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA