Kako da odustanete od doniranja organa, ukoliko vam vera, zdravlje ili bilo šta treće to ne dozvoljava

Ovaj zakon rešio je mnoga, ali i otvorio neka nova pitanja

  • 16

Zakon o presađivanju ljudskih organa kojim će se sistemski rešiti oblast doniranja organa usvojen je danas, a njegova ključna novina je što se pojednostavljuje postupak pristanka, jer se svaka punoletna osoba definiše kao potencijalni donor. Ovaj zakon rešio je mnoga, ali i otvorio neka pitanja. Ljudi drugih veroispovesti, ali i oni sa zdravstvenim problemima i drugačijih ubeđenja i uverenja, zabrinuti su za svoja prava nakon smrti.

Zašto Srbi ne žele da doniraju organe i imaju mračne ideje? Mladen je ispričao kako su njemu spasili život i razbio sve zablude

Različite religije, poput budističke, propagiraju kremaciju - spaljivanje tela nakon smrti. Mnogi s takvim uverenjima i željama su građani ove zemlje, pripadaju registrovanoj verskoj zajednici i plaćaju porez i nije im jasno na koji način će nakon usvajanja zakona moći da zaštite svoja prava.

U drugoj grupu su oni koji, usled hroničnih, prenosivih, autoimunih bolesti ne žele, odnosno ne mogu da budu donori. Oni o tome treba da obaveste Upravu za biomedicinu.

U Ministarstvu zdravlja kažu da to neće biti problem jer je zakon osmišljen po principu dobrovoljnosti i da će svako ko iz nekih svojih razloga ne želi, moći da se pismenim ili usmenim putem izjasni da to ne želi. U slučaju iznenadne smrti, to može i njegova porodica i to će biti dovoljno jer je Uprava za biomedicinu nadležna za sprovođenje ovog zakona.

Foto: Shutterstock

Ovako postavljen zakon ne ostavlja dilemu ni kod eutanazije kod različitih religija jer iako postoji razlika u tome šta koja religija (konkretno tri nastale iz tzv. 'Starozavetnog monoteizma' - judaizam, hrišćanstvo, islam) prihvata kao trenutak smrti individue - da li je neko mrtav onda kada mu otkaže funkcija mozga ili kad mu prestanu sve životne funkcije, rešenje je isto.

O ovome će odlučivati isključivo porodica osobe kojoj su prestale moždane funkcije koja će moći, pismeno ili usmeno da se usprotivi doniranju njegovih organa.

(S.Vasić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • jeca

    24. jul 2018 | 15:55

    svako ko iz nekih svojih razloga ne želi, moći da se pismenim ili usmenim putem izjasni da to ne želi. U slučaju iznenadne smrti, to može i njegova porodica i to će biti dovoljno jer je Uprava za biomedicinu nadležna za sprovođenje ovog zakona. Molim, objavite adresu GDE da odem da se izjasnim da ne želim da budem donor. Hvala.

  • Лицемер

    24. jul 2018 | 15:53

    Наслов лепо звучи али нисам у тексту прочитао КАКО се регистровати као особа која НЕ жели да донира органе! Престао сам и крв да кајем јер видим да се свакодневно збрињавају рањени криминалци.

  • ...

    24. jul 2018 | 17:40

    Jesam li ja vlasništvo države, ima li me u njoj kada meni nešto treba ili sam samo broj koji treba iskoristiti??? Ako je ovo demokratija, ja bi da se vrati anarhija, a država može samo hedan organ da dobije!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA