≫ 

Na ovoj planini u Srbiji sve je više povratnika: Selo im je dalo spokoj, a plodna zemlja nikad više roda

Dedovina ih vuče da se na nju vrate i ostave svoje živote u velikim gradovima

  • 0

U letnjim mesecima sela na srpskim planinama ožive. Tako je i na planini Radan za koju kažu da je prirodna lepotica juga Srbije koja ima specifičnu klimu. Ali u selima Radana je sve više povratnika koji su se vratili u svoj zavičaj. Oni se bave poljoprivredom proizvode zdravu hranu kako vole da kažu rade i uživaju.

Danas slavimo Ognjenu Mariju: Evo koje stvari danas nikako ne treba raditi

Zorica Arsić na svoju dedovinu vratila se pre 15 godina i danas je kaže svoja na svome. Iako joj kao ženi nije lako da na planini živi sama, postala je simbol planinske lepotice juga Srbije. Tu je da dočeka uputi pomogne da ugosti.

Uzbrdna nizbrdica, Radan planina/Foto:Printskrin/youtube

- Nisam se pokajala i drago mi je što sam ovde došla na svojoj dedovini da živim do kraja života ostaću ovde - kaže ova žena iz sela Ivanje, dok sa toplinom u očima gleda na mali raj u svojoj bašti: paradajz, krastavac, paprika, pored aronija, sve prirodno.

A porodica Vučelić je napravila veliki posed u selu Dobre Vode. Živeli su 40 godina u Beogradu, a danas Milutin i njegova supruga na svojih 20 hektara čuvaju koze, ovce svinje uskoro će stići i krave.

- To je moja želja bila, vratio sam se. Mislim da sam se preporodio i odlučio sam da malo sebi produžim ovaj život - objašnjava Milutin, dok Zlata dodaje:

- Kad smo došli, to je bila pustinja i trebalo je dosta truda, rada, volje, ljubavi.

Na plodnoj zemlji sve rađa Foto: pixabay.com

Vučelići imaju podršku sinova, a njihovi unuci ovde uživaju na letnjem raspustu.

- Ako u Beogradu već imam prijatelje, ovde mi je lepše, jer ovde je priroda vazduh je čist i ovde mogu uvek da se igram i ne može niko ništa da mi kaže - navodi mali Vukašin Vučelić, dok Mina dodaje da voli da sa dedom hrani životinje i tera ovce.

Nedaleko od Vučelića u selu Ivanje Ratko Đorić s ponosom obilazi svoj voćnjak. Iz Bora se na očevo imanje vratio 2005. godine.

- A ova godina je izuzetno ponela. Ja više ne znam šta da radim. Ja ću imati osam tona kruške, a šljivu ne znam ni sam koliko imam - kaže Ratko Đorić iz Ivanja.

Godina je bila rodna Foto: pixabay.com

Tako se živi na Radan planini. Radi se i uživa. Da su putevi bolji, u selu Dobra Voda bilo bi i više povratnika, a Vučelići su da im se zimi nedaće ne bi ponovile sami kupili buldožer.

Stvari se okreću i idu u suprotnom smeru i ništa nije nezamislivo. Kao vozilo koje se bez brzine ubrzava na ovoj čuvenoj uzbrdnoj nizbrdici.

LEPOTE RADANA PRIVLAĆE I ONI KOJI SA OVE PLANINE NE VUKU KORENE

Gorde, zelene padine, guste šume i plodne voćnjake i njive obavija planinska tišina, prekunuta samo razgovorom ptica. Nezagađeni potoci ulivaju spokoj u dušu, dok meštani posetiocima služe priče o svojoj mističnoj planini, koju kao trougao obavijaju Đavolja varoš, Caričin grad i neolitsko naselje Pločnik.

Sve lepote Kuršumlije Foto: Flickr/rudolfgetel

Pločnik otrkiva tajne života ljudi u osvitu civilizacije, a Đavolja varoš i Caričin grad pričaju priču o carevima, princezama, vitezovima i đavolima.

Jedno tumačenje porekla imena planine upravo jeste "na dar", ili "raj dan", rajsko mesto na jugu Srbije. Drugi kažu da je Radan nazvan po bogatim nalazištima rude - zlata, srebra, olova, cinka i platine i da se prvobitno planina zbog toga zvala Rudno, a treći da je Radan nazvan po hajduku Radovanu koji je bio nemilosrdan prema Turcima i čuven u narodu.

Zvali su ga i prva srpska Sveta gora zbog više od 300 crkava na samoj planini i oko nje. Oko Radana su se i za vreme Prvog i Drugog svetskog rata vodile presudne bitke, sa njega je kažu i porodica Nikole Tesle. Radan krije i "čuda prirode" - vodu koja teče uzbrdo, selo sazdano od poludragog kamenja, travku u kojoj se nalazi protivotrov od zmijskog ujeda… Podno njega je rudnik zlata, a na njemu "rudnik legendi i misterija".

Neki veruju da moć da teče uzbrdo nije jedina magija potoka u selu Ivanje. Priča se da su se tokom Drugog svetskog rata nemački avioni bez ikakvog razloga obrušavali na ovom mestu, a ima i onih koji veruju u to da đavoli iz obližnje Đavolje varoši iskušavaju posetioce Radan planine. Fizičari kažu da je sve samo optička varka... ali lepše im je ne verovati.

Ovim putevima se ređe ide jer oni zahtevaju hrabrost:

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA