≫ 

Novi tip svraba muči Srbe: Leti je najteže osetljivima na alergije, ovoe godine tipični naleti izostali

Česte kiše donele su barem jednu dobru stvar

  • 3

Leti su alergije češće kod osoba koje imaju atopijskih problema. Najčešći inhalacioni alergeni su različite vrste polena, a zatim kućna prašina, grinje, duvan, perje, životinjske dlake.

Ovoga leta, kao da su izostali tipični naleti letnjih alergija. Užičani su manje patili od sezonskog alergijskog rinitisa, a čak i ambrozija, barem do sada, nije izazvala burne reakcije.

Ljiljanin deda je brao lekovito bilje, ona mu se pridružila iz hobija: Danas je u tome odlična zarada, a u ovom delu Srbije ga ima na tone

Ako su česte kiše leto učinile podnošljivijim za ljude sklone polenskim alergijama, razdražljivi insekti su dali veliki doprinos svrabu, osipu, pa i ozbiljnim reakcijama. U tom roju, stršljenovi prednjače.

Alergije vrebaju Foto: Promo

- Alergije su leti češće nego inače, mada ovog leta, pošto je bilo tako vlažno i kišovito, to ne pogoduje tim alergenima koji se prenose vetrom i raznošenjem, strujanjem vazduha, tako da ove godine možemo reći da je ispod nekog proseka. Međutim, imamo alergija izazvanih raznim vrstama insekata, naročito stršljena, osa i pčela,i to je ,čini mi se, duplo više nego prethodnih godina - kaže Jovo Savić, načelnik Hitne pomoći.

I tokom izlaganja sunčevim zracima mogu se pojaviti svrab, crvenilo kože i sitne papule.Alergije mogu izazvati i pojedine vrste voća, tako da i leto, puno izazova, osetljivim osobama donosi i više rizika.

U BEOGRADU POVREMENA OPASNOST OD AMBROZIJE

Alergena biljka ambrozija, koja je na nekoliko mesta u Beogradu prošle nedelje pokazala visok nivo koncentracije, najzastupljenija je u ruralnim delovima opština Palilula, Zemun, Rakovica, na Čukarici i Novom Beogradu.

Stepen dejstva na području Beograda Printskrin: Zavod za biocide

Staništa ambrozije su najčešće zapuštena građevinska zemljišta, vrtovi, neobrađene poljoprivredne površine, u kulturama kukuruza, suncokreta, uz puteve, železničke pruge, dakle svuda gde ima dovoljno svetla. Stoga dok opasnost od ove alergene biljke ne prođe, ovakva mesta treba izbegavati.

Ambrozija je prošle nedelje uglavom bila visoka, a ove se prognozira isto Printskrin: SEPA

Zаvod zа biocide i medicinsku ekologiju počeo je da vrši hemijsko suzbijаnje abrozije od junа i to će raditi sve do polovine oktobrа, ali treba imati na umu da suzbijanje tog invаzivnog korovа ne može dа se vrši nа površinаmа koje nisu jаvne.

U NOVOM SADU ZASADA BEZ VEĆE OPASNOSTI

Novosađani ove nedelje bore se sa umereno visokim koncentracijama koprive, a potom i ambrozije.

U Novom Sadu porbleme prave kopriva i ambrozija Printskrin: NSpolen

U ovom gradu je od kraja juna krenulo suzbijanje ambrozije kroz akciju kojom je pokošeno skoro 400.000 kvadratnih metara površina na kojima je ova biljka zapažena.

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Fg

    9. avgust 2018 | 10:57

    Ako mogu nadlezni da pokose u Filmskom gradu bio bi im zahvalan veoma.

  • Marko

    9. avgust 2018 | 21:17

    Kada ce doneti zakon za unistavanje amrpozije, svako leto ista prica. Svako ko ima ovu alergijsku reakciju na ovu biljku zna kako je preziveti ovih narednih mesec ipo dana.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA