≫ 

Zašto ovog leta svakog dana stršljenovi napadaju ljude, čak i u gradovima? Smrtonosna invazija je sve jača, a uzrok je samo jedan

Kočenje, otoci i leto provedeno kod lekara postali su stvarnost mnogih građana Srbije, sve zbog stršljenova

  • 23

Srbiju će pojesti stršljenovi, opšti je utisak širom zemlje nakon što su ovi insekti ogroman broj žitelja sa svih strana "poslali" u domove zdravlja. Žrtve  krupnih napasti više nisu isključivo lovci i poljoprivrednici, već i žitelji velikih gradova koji mogu da zarade ubod sve i dok rade nešto potpuno banalno, kao što je čekanje na semaforu.

Taman kada su se zbog čestih kiša smanjile alergije koje se prenose vazduhom, povećale su se one zbog uboda insekata, a naročito stršljenova. Tragične smrti Užičanina Vladana (43) i jednog muškarca (69) iz Malog Požarevca koga je pre pet dana beogradska Hitna pomoć primila sa pet uboda u telu, podsetili su sve da strah od ovih zujalica nije nimalo bezrazložan.

Dok je bio na semaforu, Nikola je osetio neopisivu bol: Otekla mu je glava, oči je prstima otvarao. Preživeo je jer je uradio jedno (FOTO)

Za samo nekoliko dana živu glavu su jedva izvukli Budimir i Mihajlo iz Bistrice kod Nove Varoši, nakon što ih napao roj od stotinak stršljenova, dok je Dejanu iz okoline Šapca u susretu sa ovim insektom celo telo utrnulo u naletu bola.

Čak i oni koji se od stršljenova skalanjaju, to čine po nemaloj ceni. Čitaoci Telegrafa iz Jagodine javljaju da grožđe u vinogradima stoji neobrano, jer su se u pojedinim razmnožili ogromni rojevi, dok i u urbanim i u ruralnim mestima roditelji boluju od brige svaki put kada im deca izađu napolje da se igraju.

Foto: Telegraf, Shutterstock

STRŠLJENOVI - NOVI PROBLEM VELIKIH GRADOVA

Stršljenovi, koji su u ovo doba godine najaktivniji, više nisu samo opasnost za one koje žive na selu, upozoravaju stručnjaci.

- Stršljenovi, kao i ose, najviše vole i traže toplotu. Njima jako prija visoka temperatura i možda ih stoga ima i nešto više ove godine, mada prave analize, po mome znanju, nisu rađene. Činjenica je da se llima promenila i već je godinama unazad u gradovima toplije nego na selu. Onda ne čudi što se onda stršljenovi iz šuma premeštaju u urbana mesta, jer oni uvek idu ka toploti - kaže dekan Biološkog fakulteta u Beogradu dr Željko Tomašević.

Foto-ilustracija: Youtube / CNN, Foter/Flickr/Roberto Verzo

ZAŠTO JE OVAJ UBOD OPASAN?

Ose, stršljenovi, ali i drugi insekti, poput muve "klintonke", u stanju su da naprave jako dubok ubod i izazovu zapaljenje limfnog tkiva, objašnjava dr Nevenka Dimitrijević.

Goran je okačio običnu flašu u dvorištu i stavio dve stvari koje svi imamo u kući: Ose i stršljenovi su odmah počeli da padaju mrtvi (FOTO)

- Ubod je opasan jer organizam na njega reaguje tako što se stvara zapaljenska reakcija. Kod pacijenata sa izraženijim imunološkim reakcijama, zapaljenje je jače nego obično, te oni često kažu kako su "alergični" na ujed. Ukoliko njih ovaj insekt ubode, može doći do sistemskih promena, a neki put i do smrti - kaže ona.

Foto-ilustracija: Foter/Flickr/CollinMercer, Foter/Flickr/Jäger & Sammler

Nekada se dešava da čovek i ne zna šta ga je tačno ujelo, ali stršljena uglavnom vide, jer je sporiji.

- Ukoliko pacijent znaju da pojačano reaguje na takve situacije, treba odmah da se jave lekaru i da obavezno uzmu tabletu, jer do pojave nekih alergijskih reakcije može da prođe i nekoliko sati", ako ne, dovoljno je držati haldne obloge na tom mestu. Ukoliko bolovi budu jaki, pojavi se otok i crvenilo, onda je ipak potrebno javiti se  lekaru - kaže dr Dimitrijević.

O pričama da ako vas stršljen ujede dva puta, treći nećete preživeti, lekari kažu da ih je teško proveriti, jer su do sada više uboda mahom "zarađivali" samo lovci.

VIDEO: Koje cveće najbolje odbija insekte

 

(D. Savanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Лицемер

    9. avgust 2018 | 20:12

    Најстрашније ми је кад се грађани престонице не осећају комотно.

  • Mladic

    9. avgust 2018 | 19:43

    Nikog od nadleznih ne interesuju strsljenovi i ostale bube niko ih ne unistava nema preventive nikakve

  • Imenjak

    9. avgust 2018 | 20:03

    Radim u prirodi godinama znam da su strsljenovi preopasni kad smo sa radnicima obilazimo im gnezda u sirokom luku i najveci su predatori kod nas u sumama ne napadaju ih ni ptice ni insekti savetujemo ljudi da ih se klone i ne pipaju ni za zivu glavu izazivaju gusenje anafilakticki sok i brz pad pritiska sad su najgori jer se spremaju da prezime zimu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA