≫ 

"Kada mi ćerka izađe iz kuće, ne znam da li je u školi ili na abortusu": Maloletnice često prekidaju trudnoću, a da li novi zakon to zaustavlja?

Oko 180.000 abortusa se u Srbiji izvrši godišnje, a nakon nekih od njih žene više nikada ne uspeju da zatrudne

  • 23

Kada moje dete izađe iz kuće, kako da znam da li je otišla u školu ili da abortira, zapitala se jedna majka iz Beograda, nakon što joj je ćerka (16) priznala da je prošle nedelje u Narodnom frontu prekinula trudnoću.

Roditelji, koji su želeli da ostanu anonimni, otkrili su za naš list da nisu imali pojma da je njihova tinejdžerka u drugom stanju. Tek nakon što je devojčica postala veoma tužna i počela da se žali na bolove, otkrila im je da je nekoliko dana ranije abortirala. Bez ičijeg saznanja, pa čak i konsultacije sa socijalnim radnikom pomenute klinike.

Maloletnici nedovoljno znaju o kontracepciji Foto-ilustracija: Profimedia

Zakon u ovom slučaju nije prekršen, jer po njemu trudnica starija od 16 godina, do navršene 10. nedelje trudnoće, koja nije lišena radne sposobnosti, može da ode na abortus bez sagalsnosti roditelja ili razgovora sa socijalnim radnikom, ako ih sama ne traži.

Sandra živi svoj i problem hiljade žena u Srbiji: Kako 12 godina pokušavam da postanem majka (VIDEO)

MALOLETNIČKI PREKIDI TRUNOĆE MEĐU NAJBROJNIJIMA

Po nekim istraživanjima, maloletnički prekidi trudnoće jedni su od najbrojnijih u Srbiji. Tu Zakon nije problem, slažu se stručnjaci, koliko činjenica da tinejdžeri nisu dovoljno seksualno obrazovani, te abortus često doživljavaju kao oblik kontracepcije i način da se "izvuku ako nisu pazili". Praksa je ipak pokazala da jedan deo devojaka, koje u 16. ili 17. godini sasvim sigurno nisu spremne za bebu, imaju problema da je dobiju kada je u zrelim godinama požele.

Vlada najavljuje mere edukacije Foto-ilustracija: Profimedia

Nadležni zbog toga najavljuju poboljšanje edukacije o reproduktivnom zdravlju, gde će ciljna grupa biti stariji osnovci.

- Treba da se edukuju pubertetlije i adolescenti o upotrebi kontracepcije, jer ne znaju dovoljno o tome i mislim da najviše abortusa ima upravo među mladom populacijom - ističe psiholog Ljiljana Filipović.

OKO 180.000 ABORTUSA U SRBIJI PROŠLE GODINE

U prošloj godini, prema zvaničnim podacima, izvršeno je više od 16.000 prekida trudnoća u Srbiji, a nadležni kažu da je neprijavljenih prekida bilo i 10 puta više. Poseban problem predstavlja to da su pojedini lekari spremni da izvrše ovu intervenciju čak i na uštrb zdravlja pacijentkinje.

Abortusi se ponekad rade na uštrb zdravlja pacijentkinja Foto: Profimedia/BSIP

Tako je prošle nedelje u Opštoj bolnici u Užicu uhapšen ginekolog zbog sumnje da je pacijentkinji u 17. nedelji prekinuo trudnoću i zauzvrat od nje primio 570 evra.

Nadležni najavljuju nove mere koje će regulisati pitanje abortusa.

- Tokom intervencije može doći i do nenadanih, velikih krvarenja, kao i do povrede same materice. Te povrede mogu biti bezazlene, ali i takve da iziskuju hitnu hirušku intervenciju i nekada vode do gubitka čitave materice. To je tragično za mlade devojke koje nisu ostvarile svoje potomstvo -  kaže ginekolog dr Aleksandar Stefanović.

PREKIDI ĆE SE OBAVLJATI PO NOVOJ ZAKONSKOJ PROCEDURI

Zvanične statistike o broju abortusa nema, jer privatne ustanove nemaju obavezu da prijavljuju tu intervenciju državi, a upravo se kod njih uradi najviše. To će se, tvrde nadležni, uskoro promeniti. Prekidi trudnoća će ubuduće moći da se obavljaju po zakonskoj proceduri, samo u ovlašćenim institucijama.

Žena ima pravo da zna sve posledice svoje odluke Foto: Profimedia/BSIP

- Jedan od načina da se ovaj problem rešava je i valjan zakon, koji je usaglašen sa materijom u EU i koji će uzeti u obzir pre svega pravo žene da odluči da eventualno prekine trudnoću, no da bude ujedno iskorišćen i za njenu dalju edukaciju - kaže ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović.

Zakon će pre svega uvažiti pravo žene da eventualno prekine trudnoću Foto: Tanjug/Sava Radovanovic

Ona poručuje da je prekid trudnoće psihološka i fizička trauma i da je potrebno da žene shvate koliko je to eventualno u vezi sa sekundarnim sterilitetom i koliko je važno da uslovi u kojima se odvija prekid trudnoće budu u stručnom i bezbednosnom interesu žene.

RAZLOZI ZA ABORTUS BROJNI - OD NORMALNIH DO BIZARNIH

Razlozi za prekide trudnoće su brojni, od nespremnosti roditelja, preko ekonomske nemoći, do toga da jedno sa drugim ili uopšte ne žele potomstvo, itd.

Bizarni razlozi za abortus takođe postoje Foto: Instagram

Među njih se polako uvukao i jedan bizaran trend, o kome i ginekolozi nerado govore. Reč je o ženama koje su spremne da prođu kroz fizičku traumu, što abortus za telo ipak jeste, i pritom za to plate, kako bi svome partneru dale potvrdu o njegovoj plodnosti. Žena dakle ostane u drugom stanju, kako bi zadovoljila  ego svog partnera, a onda prekine trudnoću, koju nijedno od njih zapravo ne želi.

Prošlog novembra su u Crnoj Gori osvanule čitulje nerođenim devojčicama, kojima je ukazano na činjenicu da se mnogo parova odlučuje na prekid trudnoće ako sazna da beba nije željenog pola. Istraživanja medija ubrzo su pokazala da se slična situacija dešava i u našoj zemlji.

Podaci potvrđuju da se na abortus lakše odlučuju žene koje su već rađale, a posledice mogu biti podjednako teške i za one koje su rađale i za one koje nisu.

VIDEO Želela sam bezbrižnu trudnoću ali ne i amniocentezu. Zato sam se odlučila na ovaj korak:

(Dunja Savanović/d.savanovic@telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zora

    22. avgust 2018 | 13:43

    Kada je silovano dete od 15-16godina zovu je devojcica.Kako devojcica(termin novinara)moze da prekine trudnocu bez potpisa roditelja?Koji su to doktori koji rade na maloletnicama a da ne pozovu roditelje.Kako zakon dozvoljava takve stvari.Licno krivim roditelje jer neznaju gde im se nalaze deca. .

  • Majka

    22. avgust 2018 | 14:35

    Neka svaka žena odlučuje dali želi da rađa ili abortus,treba li uvek treba biti zadovoljen tuđi interes suprotan svom.

  • Злато мамино

    22. avgust 2018 | 14:49

    Е па госпођо мама, треба да знате где вам је дете. Научите, када вам девојчица дође кући у 4 ујутру, сигурно не долази из школе.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA