≫ 

Timovi za borbu protiv narkomanije u školama spremni, dilerima se konačno staje na put: Deca će naučiti da kažu "ne" drogama

U prvom trenutku radiće 48 timova u 1.700 škola

  • 1

Ministar zdravlja i predsednik Vladine komisije za borbu protiv narkomanije Zlatibor Lončar rekao je da će 48 timova raditi u 1.700 škola, u kojima će držati predavanja o štetnosti droge deci i roditeljima.

Tokom ove nedelje u institutima za javno zdravlje u Beogradu, Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu biće održana specijalna obuka za članove timova koji će u novoj školskoj godini obići sve škole u Srbiji i držati predavanja o štetnosti droge deci i roditeljima.

300 stručnjaka boriće se protiv droge u srpskim školama

Obuku će proći više od 300 stručnjaka iz oblasti psihologije, psihijatrije, tužioci, sudije, ljudi iz policije i prosvete, naveo je Lončar.

Kako je naglasio, 48 timova će raditi u 1.700 škola u prvom momentu i njihov zadatak biće da priđu deci, roditeljima i nastavnicima i da im objasne kakvi rizici postoje, šta dovodi do toga da dete počne da koristi drogu, koje su promene u ponašanju...

Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis

Lončar poručuje da to nije jednostavno i da ne postoji čarobni štapić, već mora pažljjivo da se priđe problemu. On ističe da će se insistirati na tome da deca, kada im neko ponudi drogu, kažu "ne".

U Srbiji je ove godine otkriveno 20 novih supstanci koje su stavljene na listu i čije se pojavljivanje sprečava, rekao je Lončar.

- Mi nećemo odustati, imamo saglasnost da kazne budu maksimalne - poručuje ministar, navodeći da neko prodaje kilograme droge i ubija decu dok traje borba za natalitet.

Kako je rekao, biće urađena analiza trenutnih kazni i dodao da neće biti razumevanja za one koji prodaju drogu.

- Preporučujemo onima koji misle na taj način da zarade, da truju srpsku decu - idite dalje, ovde nećete - rekao je Lončar.

VIDEO: Poražavajući podaci-20 odsto adolescenata u Beogradu koristi drogu

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lav

    27. avgust 2018 | 09:41

    pa sad mi nije jasno MI IMAMO POLICIJU SRBIJE A DROGA SVUGDE PO SRBIJI U IZOBILJU PA SAD SE PITAM KO BRANI SRPSKI NAROD OD DRPGE NIKO

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA