Strujni udar od 380 volti spržio instalacije u kraljevačkom selu: Pucalo je kao na bojnom polju

Došlo je do kvara na niskonaponskoj mreži, odnosno pucanja veza i spajanja žica na banderi koja vodi struju u naselje

  • 2

Više od deset kuća u selu Drakčići kod Kraljeva ostalo je bez električnih uređaja kada je kroz njihove utičnice projurila struja od 380 volti, piše Blic.

Jedino mesto u Srbiji u koje još nije stigla struja: Ovde meštani već pola veka čekaju električara (FOTO)

Ceo slučaj se odigrao pre nekoliko nedelja, kada je došlo do kvara na niskonaponskoj mreži, odnosno pucanja veza i spajanja žica na banderi koja vodi struju u naselje. Kao rezultat, došlo je do uvećanja napona, zbog čega su aparati i instalacije bukvalno sprženi.

Tako je velika šteta nastala u kući Srđana Stanišića, jer je struja prevelikog napona uništila većinu električnih uređaja. Stradali su uglavnom aparati novije generacije, a zapalili su se i kablovi.

Selo puno nakrivljenih drvenih stubova, Foto: pixabay.com

- Sve se to desilo vrlo brzo. Sedeli smo u dvorištu ispred kuće i kada smo ušli unutra, videli smo da uređaji počinju jedan po jedan da stradaju. Počeli su da pucaju kondenzatori i bilo je kao na bojnom polju. Uzeli smo uređaj za merenje napona i videli da je pokazao 380V. Počupali smo sve iz struje i sigurno nekih dva sata bezuspešno pokušavali da dobijemo dispečera da bismo prijavili kvar - kaže Stanišić.

POSLE DVA SATA OTKLONJEN KVAR

Prema rečima meštana, tek posle dva sata i posle mnogo poziva upućenih dispečeru, pojavili su se radnici Elektrodistribucije iz Kraljeva i otklonili kvar. Ali, bilo je kasno, jer su mnogi uređaji već stradali.

U kući Milene Perišić umalo nije došlo i do požara, jer strujni vod prelazi preko njene štale sa senom.

- Tek posle tri nedelje radnici Distribucije su došli da vide šta je bilo, a mi smo odmah prijavili sve šta nam je stradalo od uređaja. Rekli su mi da su svi na odmoru i da nemaju koga da pošalju. Pa valjda postoji neko ko ih zamenjuje. Tog dana sam dispečera pozvala sigurno trideset puta i sve to imam sačuvano u telefonu - kaže Milena.

Radnici EPS izašli na teren tek posle tri nedelje, Foto: Promo

Kvarovi su se na ovoj niskonaponskoj mreži i ranije dešavali, na šta su meštani godinama ukazivali. U selu se mogu videti i nakrivljeni drveni stubovi i olabavljene žice za struju. I sve to tako stoji više od 50 godina.

O ŠTETI NIKO NE PRIČA

Iako nismo dobili odgovor iz EPS-a zašto je došlo do povećanog napona i ko će nadoknaditi nastalu štetu, saznali smo da je ekipa Elektrodistribucije koja je izašla na teren tog dana konstatovala kvar na mreži, ali ne i štetu u svim domaćinstvima u kojima su uređaji stradali.

VIDEO: Zbog krađe struje na Kosovu evropski radnici kasne na posao

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Radan

    6. septembar 2018 | 06:20

    Desava se to tako ali u srbiji gde ljudi su ne strucni ne postuju odgovornost i eto sta se desava

  • Sveta

    6. septembar 2018 | 07:53

    Odgovarajući osigurači čuvaju instalacije u kući. Postoje strujni i naponski osiguračia i uzemljenje instalacija. To se uči još u srednjoj školi. To svi moraju znati koji žive u predelima gde često dolazi do naglih vremenskih promena i dolaska nepogoda. Tada se stvori EMI koja se varničarima sprovodi u zemlju a izbacivanjem osigurača čuvaju kućanski uređaji......

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA