≫ 

Kada kaže da se zove Karađorđe, svi misle da se šali i traže mu ličnu kartu: A tek kada devojke otkriju njegovo pravo ime... (FOTO)

Mi smo pronašli momka kom su roditelji dali ime koje je obeležilo srpsku istoriju, a to je - Karađorđe

  • 19

Roditelji se danas sve češće utrkuju pri davanju što modernijih imena, a kada se spomenu neka srpska, tradicionalna, uglavnom ćete čuti komentare poput "užasno je", "seljački", "da mi se ceo život sprdaju sa detetom".

Međutim, mi smo pronašli momka (28) kom su roditelji dali ime koje je obeležilo srpsku istoriju, a to je - Karađorđe.

Da, dobro ste pročitali i ne šalimo se.

Karađorđe Grujić, Đole, kako voli da se predstavlja, rekao nam je da je njegov otac bio vođen sopstvenim poštovanjem i ljubavlju prema vođi Prvog srpskog ustanka.

Karađorđe je inženjer elektrotehnike i voli rad sa decom; Foto: Privatna arhiva

- Mislim da je ćale želeo da budem jak i hrabar kao Crni Đorđe. Zaista je jako bilo čudno predstavljati se ljudima pod pravim imenom, jer prvo misle da ih zezam. Uglavnom moram da vadim ličnu kartu i onda pribegavam da kažem samo "Đorđe, Đole" - počeo je svoju priču Karađorđe.

On je jako uspešan mlad momak, diplomirani inženjer elektrotehnike, nastavnik u jednoj srednjoj školi i pored toga vodi svoj privatni biznis u automobilskoj grani privrede.

Lična karta kao dokaz da je Đole zapravo Karađorđe; Foto: Privatna arhiva

Kroz smeh nam je rekao da je najgore bilo kada devojkama na početku ne kaže pravo ime, pa se pojavi neki drug i onda ga "ocinkari". Šale su se ponekad nizale i apropo priče kako bi izgledalo kada bi ga partnerka tokom seksa dozivala po imenu.

Društvo je pravilo fotomontaže u vezi sa Karađorđevim imenom; Foto: Privatna arhiva

Vršnjacima u najranijem uzrastu, pa sve do ulaska u ozbiljne poslovne vode, uvek je bilo teško da poveruju u to da je neko zaista dobio ime Karađorđe. Društvo mu je pravilo razne fotomontaže i šalilo se na svakakve načine, ali nikada to nije bilo ništa pogrdno, već je sve obuhvatalo okvire zabave.

- Razumem ih, sigurno bih i ja pravio fore da poznajem nekoga sa ovim imenom. Mnogo je više od nesvakidašnjeg, ali mene kao da prati ta simboličnost imena Crnog Đorđa. Crn sam, borac, i ne predajem se tako lako - rekao nam je on.

U skladu sa nasledstvom srpskog vojskovođe, koje mu je u amanet dao sam otac, ovaj momak veliki je poštovalac dinastije Karađorđević i kaže da mu je sada drago što se zove tako.

- Kao mlađem baš mi je bilo glupo što sam dobio ovo ime, jer čim kažem "Karađorđe" počinje lavina reakcija. Međutim, ja sam ga nekako zavoleo vremenom - objasnio nam je.

Karađorđe Grujić je danas uspešan nastavnik i biznismen; Foto: Privatna arhiva

Pitali smo ga da li bi on po uzoru na svoje roditelje dao svom detetu neko ime slično ovom, pa da se "dinastija" i zvanično nastavi, rekao nam je da je ovakva originalnost teško ponovljiva.

- Dati ime nekog iz pomenute kraljevske loze, mislim da bi bilo previše obično, ako uzmemo moj primer. (smeh) Petar i Aleksandar su naša tradicionalna imena, tako da neki presedan ne bi bio napravljen. Jednostavno sam jedinstven.

(S.Čenad - s.cenad@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gogi

    15. septembar 2018 | 21:50

    Super mu je ime

  • Jovan

    16. septembar 2018 | 12:22

    Veliki Srbi bi trebalo da zanaju da je Kara Djordje turski nadimak Djordju Petroviću (karadjordju) u prevodu crni Djordje I da to nije ime već turski nadimak.

  • Tekija

    15. septembar 2018 | 21:34

    Neka si ti ziv i zdrav,i dobro nosi to ime!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA