≫ 

Sve o majmunskim boginjama, zastrašujućem oboljenju koje nam prvi put u istoriji stiže iz Afrike: Najčešće napada decu, a vakcine nema (FOTO)

Prenos sa čoveka na čoveka je redak, ali ne i nemoguć, usled bliskog kontakta sa kožnim lezijama zaražene osobe, ili velikih respiratornih kapljica tokom dužeg kontakta lice u lice

  • 7

Još se nismo do kraja izborili sa malim boginjama, a na vrata su nam zakucale "majmunske". Ministarstvo zdravlja naložilo je mere pojačanog nadzora na graničnim prelazima naše zemlje usled pojave prvih slučajeva "majmunskih boginja" (Monkeypox) u zemljama zapadne Evrope, a formirali su i Radnu grupu koja će se baviti ovim virusom.

Ono što je zastrađujuće je činjenica da za ovo oboljenje trenutno ne postoji vakcina. Da nam se opasan virus ozbiljno približio govori i to što su nedavno potvrđeni slučajevi obolevanja u Velikoj Britaniji, gde su se boginjama zaraženi putnici koji su doputovali iz Nigerije.

Stiže nam novi, težak oblik boginja: Zovu se "majmunske", dolaze iz Afrike, a za njih nema vakcine (FOTO)

Epidemiolog dr Branislav Tiodorović kaže da se čekaju detaljnije informacije Evropskog centra za zarazne bolesti.

- Srbija nikada nije imala zabeležen slučaj majmunskih boginja - kaže dr Tiodorović.

Virus na čoveka prenose različite životinjske vrste u Africi, poput majmuna i glodara, konzumiranjem mesa ili kontaktom sa njihovim produktima. Prenos sa čoveka na čoveka je redak, ali ne i nemoguć, usled bliskog kontakta sa kožnim lezijama zaražene osobe, ili velikih respiratornih kapljica tokom dužeg kontakta lice u lice.

Virus najčešće pogađa decu i kod njih bude značajno teži oblik bolesti, nego kod odraslih.

Majmunske boginje u Africi, Foto: Wikipedia/CDC

Od trenutka infekcije do ispoljavanja simptoma prolazi u proseku oko 12 dana. Prvo se pojavljuje groznica, osećaj hladnoće, pa visoka temperatura, glavobolja, bol u mišićima i leđima.

Virus dovodi do uvećanja limfnih čvorova i opšte malaksalosti, a dva do tri dana kasnije javljaju se promene na koži u vidu izdignutih boginja ispunjenih tečnošću, a takozvanih plikova može da bude od nekoliko, do više hiljada.

Prve promene se najčešće javljaju na licu, a zatim se šire po celom telu, s tim što najviše napadaju dlanove i stopala. Promene prolaze kroz nekoliko faza, a na kraju se stvaraju kraste koje se ljuskaju i otpadaju. Čitav tok bolesti traje od dve do četiri nedelje.

Virus majmunskih boginja, Foto: wikipedia/http://phil.cdc.gov

Klinički, majmunske boginje nalikuju velikim boginjama, međutim, kožne promene češće izbijaju u jednom mahu, a njihovo razlikovanje od velikih boginja i varičele na temelju kliničke slike ponekad nije moguće.

Ove boginje liče na velike, ali nisu iste.

One deluju zastrašujuće. Srbija se još nije susretala sa njima.

Lekari već desetak godina pričaju da će promena klime da utiče i na epidemiološku sliku sveta, pa i Srbije, ali da su se svi nadali da to neće tako brzo da se odvija.

Virus može da se potvrdi samo u laboratoriji, Foto-ilustracija: Pixabay

Promena klime utiče na ekološke sisteme i na pomeranje granica pojavljivanja nekih bolesti. To su virusi koje prenose insekti, a dobar primer je i virus Zapadnog Nila koji su odjednom počeli da prenose i naši domaći komarci.

Ove boginje prvi put su "napustile" afrički kontinent u proleće 2003. godine, kada je nekoliko slučajeva zabeleženo u Sjedinjenim američkim državama.

Trenutno za ove boginje ne postoji specifičan i bezbedan lek. 

Ono što je važno je da je klinička slika u najvećem broju slučajeva blaža nego kod malih boginja, ali da kao i kod njih, postoje slučajevi kada se bolest zakomplikuje i završi smrtnim ishodom. Na sreću, ovaj procenat je mali.

VIDEO: Evo šta su Matić, Gobeljić, Simonović i Čović jednom prilikom izjavili povodom vakcinacije

(Gorica Avalić/g.avalic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    24. septembar 2018 | 17:50

    Ne dolaze one iz Afrike.Pitanje je ko je njih prosuo u Afriku na testiranje.

  • Zvezdan

    24. septembar 2018 | 17:31

    Pustaj te vi svakoga u drzavu, samo pustajte, postacemo legno zaraza i bolesti!

  • Ja

    24. septembar 2018 | 17:28

    I posle pojedini pametnjakovici kazu sta nam smetaju migranti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA