Stogodišnjica proboja Solunskog fronta obeležava se sutra: Deka Đorđe izrecitovao važan stih sa jakom porukom (VIDEO)

Učesnike komemorativnog skupa - kadete Vojne akademije i studente Kriminalističko policijske akademije na Zejtinliku je dočekao čuvar Ðorđe Mihailović (91), čiji su i otac Ðuro i deda Savo, koji je vojevao na Solunskom frontu, bili čuvari tog groblja

  • 4

Spomen kosturnica na srpskom vojničkom groblju na Zejtinliku, nakon rekonstrukcije kompleksa za koju je Vlada Srbije izdvojila 27 miliona dinara, spremna je za sutrašnji centralni komemorativni skup povodom stogodišnjice proboja Solunskog fronta.

Zejtinlik će od septembra izgledati potpuno drugačije: Traže se najbolji i najbrži izvođači radova

Radovi na srpskom vojničkom groblju u završnoj su fazi, spomenik je spreman za ceremoniju kojoj će prisustvovati veći broj visokih zvaničnika iz Srbije i zemalja saveznica.

Zejtinlik će zahvaljujući najozbiljnijoj rekonstrukciji od izgradnje kompleksa imati izgled dostojan njegovog značaja. Glavni problem tokom rekonstrukcije, inače, bilo je prodiranje vode koje je pretilo da ugrozi spomenik, ali je sada sve to sanirano.

Tokom rekonstrukcije saniran problem sa vodom koja je ugrožavala spomenik, Foto: Milena Đorđević

Učesnike komemorativnog skupa - kadete Vojne akademije i studente Kriminalističko policijske akademije danas je na Zejtinliku dočekao devedesetjednogodišnji Ðorđe Mihailović, čiji su i otac Ðuro i deda Savo, koji je vojevao na Solunskom frontu, bili čuvari tog groblja.

VEČNO UTOČIŠTE ZA NAJVEĆE JUNAKE DANAŠNJEG DOBA

Ðorđe, koji već 58 godina brine o srpskom vojničkom groblju, ispričao je gostima priče o besmrtnim herojima Velikog rata, podsetivši, između ostalog, na stihove Vojislava Ilića Mlađeg ispisane na kosturnici koje je izrecitovao u dahu.

- Neznani tuđinče kad slučajno mineš pored ovog svetog zajedničkog groba, znaj, ovde su našli večno utočište najveći junaci današnjeg doba! - izrecitovao je deda Đorđe.

- U stihu piše cela istorija - dodao je Ðorđe.

Đorđe Mihailović, Foto: Milena Đorđević

Na srpskom vojničkom groblju počiva 8.000 srpskih vojnika, a osim njih tu je i 8.000 Francuza, 3.500 Italijana, 2.000 Engleza i 400 Rusa. Sve te brojke zna čuvar Ðorđe koga je, u šali kaže, internet pre nekoliko godina, kada je bio teško bolestan, proglasio mrtvim.

Ðorđe kaže da nema dana da neko ne dođe na srpsko groblje, koje zauzima centralni deo memorijalnog kompleksa Zejtinlik, godišnje oko 350.000 ljudi, što nije slučaj sa ostalim delovima groblja, na kojem su sahranjeni Englezi, Rusi, Italijani i Francuzi. To, međutim, kaže, ne treba sa čudi, kad se zna da su na strani Francuza ratovali borci iz Alžira, Senegala, Maroka i Madagaskara.

I TURISTI I PRAPRAUNUCI SOLUNACA

U kosturnici su sahranjeni heroji iz svih krajeva, iz gradova - Beograda, Zemuna i Banjaluke, ali i manjih mesta poput Brzića, Novaca, Trnove, Badovinaca, Srezojevaca...

Ðorđe kaže i da danas na Zejtinlik dolaze i pra, praunuci učesnika proboja Solunskog fronta i da je poslednji Solunac Naum Ðorđević umro 2010. u 102. godini. Pre nekoliko godina, Đorđe je dobio zamenika Predraga Nedeljkovića, a ispunila mu je se i najveća želja - da dočeka ovaj veliki jubilej.

VIDEO: Deda Đorđe na 100. godišnjicu proboja Solunskog fronta

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Др

    28. septembar 2018 | 18:24

    Ово би требало бити државни празник,али срамота је данас рећи,ја сам поносни Србин!!!!!

  • SRBIN

    28. septembar 2018 | 19:52

    Slava im.i hvala im za sve sto su propatili za danasnje nase slobode.

  • RSK

    29. septembar 2018 | 02:38

    Sve smo mi zaboravili, celu istoriju... Zato ćemo i i nestati kao narod i izgubiti drzavu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA