≫ 

Olovka koja piše metkom: Ovo opasno oružje zovu i "Poslednja šansa", sve je dostupnije, a koriste ga i tajni agenti

Sa modernijim vremenom metak je počeo da se stavlja u telefon i tablet

  • 1

Hemijskom olovkom mladić u Beogradu nedavno je naneo teške telesne povrede dvema ženama. Skriveno oružje nije novina, ali načini na koji se ono prikriva sve su originalniji. Još je opasnije što su preko interneta uputstva o tome kako se prave i gde mogu da se nabave, dostupna mnogima.

Dečak (13) se kasapio hemijskom: Uzbuna u Velikoj Plani zbog jezive ruske igrice "Plavi kit"

Da se mastilo zamenjuje metkom poznato je već decenijama. "Poslednju šansu", kako još nazivaju ovo ručno oružje, koristili su agenti specijalnih službi kako bi izvršili zadatak. Danas, olovka koja piše metkom može da završi u rukama svakog prolaznika.

Kako tehnologija napreduje, smrtonosno oružje sve je manje i opasnije; Foto: AP/Tanjug

- Nije samo olovka u pitanju, može da se napravi oružje u obliku lule, u obliku štapa, znate i sami u srednjem veku su pravili mačeve u obliku štapa za hodanje, a sada je stiglo modernije vreme - objašnjava Petar Pantić iz Sportskog kluba strelaca "MUŠ".

Sa modernijim vremenom metak je počeo da se stavlja u telefon i tablet. Zakon nalaže da se može prepravljati samo oružje za koje je MUP izdao oružani list, o čemu se isti obaveštava.

Ovo ručno oružje, koristili su agenti specijalnih službi kako bi izvršili zadatak; Foto-ilustracija: Profimedia/Fancy

Za sada, u zakonu nije definisana zabrana ručno pravljenog vatrenog oružja, poznatijeg kao skriveno.

- Skriveno oružje je svako oružje koje se nalazi u nekom predmetu za svakodnevnu upotrebu, koje funkcioniše kao oružje, ali na prvi pogled ne možete da otkrijete da je to oružje. Na primer, pomenuli smo da je to recimo štap, kišobran, penkalo, hemijska olovka, karmin, čak može da bude i sat, prsten, rukavica-  ukazuje Tomislav Đurin, penzionisani pukovnik vojno-obaveštajne službe.

Istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Saša Đorđević napominje da danas na internetu može da se nađe snimak za pravljenje doslovno bilo čega.

- Time ljudi sami sebe dovode u opasnost ukoliko prate neki vodič na internetu da bi napravili neko oružje. To ne mora da bude iz neke namere da načine krivično delo - kaže Đorđević.

Opasno oružje poznatije kao "olovka"; Foto - Ilustracija: MUP

Posedovanje oružja koje nije registrovano je krivično delo. Ako imate ono koje je registrovano, ali ga preradite i ne obavestite nadležne kazna je šest meseci do pet godina zatvora.

Podaci MUP-a iz 2015. pre zakona o legalizaciji, govore da je u ilegalnom posedu građana bilo čak 900.000 komada oružja.

Rusi su nedavno predstavili novo nuklearno oružje:

(Telegraf.rs/ RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vladan

    3. oktobar 2018 | 15:02

    Ne zanostite sa da nešto od toga nije oružje. Ako vam nađu ručno pravljeno oružje imaćete veoma ozbiljne posledice. Evo definicije oružja po Zakonu o oružju i municiji RS: oružje jeste ručno prenosiva naprava izrađena ili prilagođena da pod pritiskom vazduha, barutnih i drugih gasova ili drugog potisnog sredstva može izbaciti zrno, kuglu, sačmu ili neki drugi projektil, odnosno raspršiti gas ili tečnost i druga naprava koja je namenjena za samoodbranu ili napad, lov ili sport, s tim što se, u smislu ovog zakona, oružjem ne smatraju uređaji za humano lišavanje života životinja, alati i imitacije oružja koje ne koriste municiju sa barutnim punjenjem;

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA