Najvarljiviji mesec u godini je pred nama: Da li nam preti temperaturna razlika od 50 stepeni i ljuta Baba Marta?

Najniža martovska temperatura je bila upravo -25 stepeni, a najviša +30

  • 1

U naredna tri dana naglo zahlađenje, temperatura će u celoj zemlji biti ispod nule, a minimalna čak -10. Na planinama i u južnim istočnim delovima sneg.

Pre nego što se iznervirate, razočarate, vratite se po bunde i debele šalove, pročitajte tekst do kraja.

Ovo, naravno, nije prava prognoza, niti neka "klikbejt" prevara. Ovo je realna mogućnost, ali samo ako nam na vrata zakuca ljuta Baba Marta. Jer... meteorolozi pamte i te kako ledene dane u ovom varljivom mesecu, ali isto tako i gotovo letnje temperature.

Zapravo, mart je najvarljiviji mesec u godini i na sve treba da budemo spremni. Dešavalo se da na početku i kraju meseca temperaturna razlika bude i 50 stepeni. Tako da, uživajte u lepom vremenu, ali ne opuštajte se previše. Baba Marta se premišlja...

Printskrin: RHMZ

- Prošle godine je 1. marta u Somboru bilo čak -25 stepeni, pa je usledilo naglo otopljenje, da bi potom u drugoj polovini marta usledilo novo zahlađenje i temperature oko nule, uz sneg. A onda smo maltene iz zime ušli u leto i imali smo izuzetno topao april - priseća se meteorolog Đorđe Šurić.

Najniža martovska temperatura je bila upravo -25 stepeni, a najviša +30. Kada je reč o Beogradu, najniža temperatura izmerena u martu bila je -12, a najviša +29 stepeni.

Za sada nema naznaka da će Baba Marta da nas iznenadi, ali bi posle 12. marta vreme moglo malo da se preokrene. Za sada uživajte u toplim danima, u četvrtak i petak temperatura će biti i preko 20 stepeni.

Zima je, čini se, odavno prestala, a već u februaru smo imali za nekoliko stepeni više temperature od proseka. Očekuje se da i tokom marta nastavi natprosečno toplo vreme. Ono što je još moguće, to je jutarnji mraz u pojedinim delovima zemlje.

(M. Beljan)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PETAR 1

    5. mart 2019 | 23:00

    Toplo vreme vocke pocele da pupe, ako mart ode u minus onda cemo da od voca jedemo banane.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA