≫ 

Tramp oštro kritikovao Asada: Počinio je zločine protiv čovečnosti, neću dopustiti da se izvuče

Američki lider je dodao da možda ne bi bilo mešanja Rusije ili Irana danas u Siriji da je bivši predsednik SAD Barak Obama preduzeo korake protiv Asada

  • 7

Američki predsednik Donald Tramp optužio je predsednika Sirije Bašara al Asada da je počinio "užasne" zločine protiv čovečnosti, a za libanski ekstremistički pokret Hezbolah rekao da je pretnja za čitav Bliski istok.

Kongres uveo dodatne sankcije Rusiji, Iranu i Severnoj Koreji, Tramp se oštro usprotivio!

On je juče, na konferenciji za novinare u Beloj kući zajedno sa premijerom Libana Saadom Haririjem pozvao na sprečavanje režima sirijskog predsednika da izvede još napada hemijskim oružjem, navodi AFP.

- Nisam Asadov fan. Zasigurno mislim da je ono što je uradio toj državi i ljudima užasno. Nisam neko ko će stajati po strani i pustiti ga da se izvuče sa onim što je učinio - rekao je Tramp podsećajući na svoju naredbu vazdušnih napada krstarećim raketama na vazdušnu bazu u Siriji koja je pod kontrolom sirijske vlade.

Foto: Tanjug/AP

Američki lider je dodao da možda ne bi bilo mešanja Rusije ili Irana danas u Siriji da je bivši predsednik SAD Barak Obama preduzeo korake protiv Asada.

On je optužio Hezbolah i Iran za širenje humanitarne katastrofe u Siriji.

Foto: Tanjug/AP

- Hezbolah je pretnja libanskoj državi, libanskom narodu i celom regionu. Ta grupa nastavlja da povećava vojni arsenal koji preti da započne još jedan sukob u Izraelu. Uz podršku Irana, takođe širi humanitarnu katastrofu u Siriji - rekao je Tramp.

Istinski interes Hezbolaha, kako je rekao, jeste "lični i (interes) njihovog sponzora, Irana".

Foto: Tanjug/AP

U aprilu ove godine dogodio se hemijski napad na grad Kan Šeikun u sirijskoj provinciji Idlib koji je usmrtio više od 90 osoba, među kojima je bilo žena i dece, i izazvao ogorčenje međunarodne zajednice kada su video snimci i fotografije situacije nakon napada emitovane širom sveta.

Foto: Tanjug/AP

Administracija američkog predsednika je nekoliko dana nakon tog napada izvela napad krstarećim raketama na vazdušnu bazu u Siriji koja je pod kontrolom sirijske vlade, odakle je, kako su američki zvaničnici naveli, izvršen napad hemijskim oružjem.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA