≫ 

FBI upao u kuću bivšeg šefa Trampove predizborne kampanje: Cilj im je bio da pronađu dokumenta koji dokazuju vezu sa Rusijom

Manafortovi saveznici strahuju da Mueler želi da montira slučaj protiv Manaforta nevezano uz predizbornu kampanju

  • 0

Agenti FBI-a izvršili su pretres doma Paula Manaforta, bivšeg šefa predizborne kampanje američkog predsednika Donalda Trampa. Agenti su se pojavili pre zore 26. jula, bez prethodne najave, uz sudski nalog za pretres sa ciljem da zaplene dokumente i druge materijale, i to dan nakon što se Manafort dragovoljno susreo sa osobljem senatskog Odbora za obaveštajna pitanja, na kojem bi trebao da svedoči u sklopu istrage o ruskom uticaju na američke predsedničke izbore.

Tramp pokrenuo emisiju u kojoj sam sebe hvali: Prve vesti čitala njegova snajka (VIDEO)

Bivši Trampov šef kampanje već je predavao dokumente kongresnim zvaničnicima koji istražuju uplitanje Rusije, prenosi Jutarnji.hr.

Specijalni tužilac Robert S. Mueler III, zadužen za pravosudnu istragu, ovim pretresom pojačava pritisak na Manaforta, koji je već pod serijom istraga raznih aspekata poslovnog i privatnog života. Stručnjaci upućeni u proceduralna pitanja kažu da agenti na pretres sa sudskim nalogom ne dolaze ako ne postoji opravdana sumnja da je počinjeno neko krivično delo.

Kako piše Vašington post, Manafortovi saveznici strahuju da Mueler želi da montira slučaj protiv Manaforta nevezano uz predizbornu kampanju, nadajući se da će pokleknuti i pružiti informacije protiv drugih Trampovih najbližih saradnika samo da ga puste na miru.

Među dokumentima koje je Manafort dao senatskim zvaničnicima nalaze se i beleške koje je pisao tokom sastanka sa Donaldom Trampom Juniorom i ruskim advokaticom, koja je povezana sa Kremljom, u Tramp kuli u julu 2016.

Foto: Tanjug/AP

Kako se iz e-mailova može saznati, Tramp mlađi dogovorio je sastanak sa advokaticom i na njega pozvao Manaforta jer je očekivao da će dobiti informacije koje bi mogle u izbornoj kampanji naškoditi protivkandidatkinji Hilali Klinton, prenosi Jutarnji.hr.

Inače, Manafort je 80-ih kao lobista i politički savetnik radio sa stranim klijentima, među kojima su bili i dvojica diktatora koji su tada bili američki saveznici, a pre uključivanja u Trampovu kampanju radio je u Ukrajini za proruskog predsednika Viktora Janukoviča, koji je u međuvremenu svrgnut sa vlasti i pronašao utočište u Rusiji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA