Al Kaida se vraća iz mrtvih: Istrenirane dečake predvodi Bin Ladenov sin, učili su matematiku sabirajući metke i imaju samo jedan cilj

Već od malih nogu dečake su navikavali na smrt i nasilje jer su u nižim razredima osnovne škole učili matematiku sabirajući - metke

  • 20

Newsweek je istakao da svetu preti nova opasnost. Hiljade i hiljade dečaka koji su prošli kroz brutalni školski sistem Islamske države vraća se normalnom životu u kojem mogu postati tempirane bombe u rukama obnovljene Al Kaide, čiji je vođa Hamza bin Laden.

11. septembar, dan koji je promenio svet: Gde su nestala tela nakon napada i zašto baš ovaj datum muslimani nikad neće zaboraviti?

- Mislio sam da bi bilo zabavno otići u džihad - prisećao se letos sirijski dečak Muhamed koji je proživeo dve godine u okrutnom školskom sistemu Islamske države.

Iako sada živi u Turskoj kod rodbine, koja na vrlo nežan način nastoji da mu iz glave izbaci ekstremizam, Muhamed, koji ima tek 12 godina, i danas oseća ushićenost idejama džihada koje je naučio od Islamske države.

Za njega i njegovu braću, Ibrahima koji ima 10 godina i Selima koji ima 16 godina, stvari su još uvek brutalno jasne. Ispravno je ubiti sve one koji su „kufar“, odnosno „nevernici“.

Foto: ISIS

Ovako je Newsweek objasnio najnoviju opasnost koja se trenutno „kuva“, ne samo na Bliskom istoku, nego i u Evropi.

Ti istraumirani dečaci vraćaju se u normalni život u kojem mogu postati velika opasnost po svoje okruženje, naročito u rukama obnovljene Al Kaide, čiji vođa Hamza bin Laden strpljivo čeka priliku za udar na zapadni svet.

Najsvežiji primer ove opasnosti je Holandija, koja u ovom trenutku nastoji da socijalizuje 80 dece svojih građana koji su otišli da žive u na teritoriji ISIS-a i svoju decu izložili džihadističkom školskom sistemu Islamske države, prenosi Slobodna Dalmacija.

Foto: ISIS

Islamistički školski sistem

U školama Islamske države dečaci su, osim nešto malo idealizovane muslimanske istorije, nešto malo matematike, kao i arapskog jezika i književnosti, učili vrlo radikalnu verziju islama sa mnogo nasilja.

Već od malih nogu dečake su navikavali na smrt i nasilje jer su u nižim razredima osnovne škole učili matematiku sabirajući - metke.

„1 metak + 2 metka = 3 metka“ - piše u školskom udžbeniku Islamske države.

- Kad odrastete, pustićete dugu bradu, pažljivo ćete nadzirati svoju ženu i vodićete računa da u javnosti bude potpuno pokrivena - učio je džihadistički učitelj dečake.

- Učili su nas da se borimo protiv nevernika, Izraela, Amerike, Irana - priseća se dečak Muhamed, koji je jedva čekao da nauči da koristi oružje.

Ipak, najstrašnija strana islamističke vaspitno-obrazovane indoktrinacije bile su posebne filmske projekcije.

Foto: ISIS

Muhamed se priseća da su on i njegove kolege sedeli na plastičnim stolicama, jeli keks i na televizoru sa širokim ekranom gledali „poduhvate" vojnika Islamske države koji su, nakon krvave vojne pobede, odsecali glave „nevernika“.

Tu je reč o odsecanju glave nožem, pri čemu je kamera beleži kako se žrtva guši u sopstvenoj krvi. Takva sudbina zadesila je i hrvatskog državljanina Tomislava Salopeka koga su teroristi Islamske države oteli i ubili u Egiptu.

U svemu ovome posebno je zastrašujuće što se pokazalo da su upravo ovakve sadističke projekcije bile najukorisniji način regrutovanja dečaka za džihadističke borbe.

Foto: Tanjug/AP

Posebno zato što su zavedenim dečacima vojnici Islamske države izgledali kao medijske zvezde koje imaju sve što požele, žene, automobile, novac, i moć.

Ova indoktrinacija je bila toliko delotvorna da su dečaci, kopirajući starije ekstremističke uzore, međusobno raspravljali o tome kako će jednog dana osvojiti Rim, sedište glavnog hršćanskog neprijatelja, i isterati Papu iz Vatikana, prenosi Slobodna Dalmacija.

Foto: ISIS

Asocijalni i opasni

Ovakve škole stvorile su čitave naraštaje asocijalnih i opasnih dečaka i mladića koji su spremni da ubiju bilo koga, pa i članove sopstvene porodice, ako bi im izgledalo da su, po ekstremističnim merilima Islamske države, „nevernici“.

Danas posebno zastrašujuće zvuče podaci o njihovoj brojnosti. Prema podacima koje donosi Newsweek, samo iz grada Dejr el Zora na istoku Sirije za idejom nasilnog džihada krenulo je otprilike 1.000 dečaka koji i dalje idu u školu.

Ako se u obzir uzme da je na vrhuncu moći Islamska država nadzirala teritoriju na kojoj je živelo između 6 do 12 miliona stanovnika, to bi moglo da znači da će se uskoro širom sveta rasuti barem 30 hiljada dečaka kojima je mozak ispran opasnom džihadističkom ideologijom. Ali, ta bi brojka mogla da bude i znatno veća.

Deca izbavljena iz kandži školskog sistema raspadajuće Islamske države često su izgledala zastrašujuće. Bili su dugokosi i prljavi, obučeni u crne vojničke uniforme. Neki od njih su u vihoru rata izgubili sve: roditelje, dom i čitav svoj dotadašnji života pa su se našli u psihološkom i društvenom vakumu.

Printskrin: ISIS video

Lokalne vlasti u Iraku, Kurdistanu, Siriji i Turskoj suočene su s dečacima koji, osim što su znatno slabije obrazovani nego njihovi vršnjaci koji su pohađali normalne škole, boluju od raznih trauma i psiholoških poremećaja, koje je, zbog nedostatka minimalnih medicinskih uslova, nemoguće lečiti.

Trenutno, bivši učenici škola Islamske države zatvoreni su u pretrpane zarobljeničke logore i prihvatilišta gde su, bez kvalitetne psihosocijalne pomoći, na putu da postanu ubice.

Zato nije čudno što je stric na početku spomenutog dečaka Muhameda zabrinuto konstatovao: "Neki od ovih dečaka nastavljaju da odrastaju sa džihadističkim idejama i oni mogu biti problem za budućnost sveta".

Ali, još je gora dijagnoza koju je postavio lekar iz mentalne ustanove u Kurdistanu koju finansira nemačka vlada.

- Ako njihove probleme ne rešimo sada, kada odrastu, oni će bez problema ubijati ljude - rekao je on.

Printskrin: ISIS

Bin Laden mlađi čeka priliku

Ove reči, koje zvuče kao zlokobno proročanstvo, imaju posebnu težinu ako se zna da u ovom trenutku svoju priliku za povratak na svetsku scenu džihada čeka Hamza bin Laden, koga je njegov otac Osama još početkom ovog veka odredio za svog naslednika.

Prema podacima koje u svojoj najnovijoj knjizi „Anatomija terora“ donosi legendarni FBI-ev ekspert za islamski terorizam Ali Soufan, Hamza je odrastao u ideološkoj i emocionalnoj senci svog oca, čija je gledišta spreman da sledi po svaku cenu.

- Sećam se svakog tvog osmeha, svake tvoje reči i svakog tvog pogleda - napisao je Hamza u pismu svom ocu iz zatvora u Iranu koji je njega i najbliže saradnike njegovog oca više od decenije čuvao kao zalog za diplomatsko cenkanje s radikalnim džihadističkim grupama iz Azije.

- Bilo je kao da mi je neko izvadio jetru i ostavio je tamo gore - zapisao je posle jedan od Hamzine braće, izražavajući time i njegova osećanja, prenosi Slobodna Dalmacija.

Foto: Profimedia/Abaca

Prilikom rastanka sa ocem, u planinskom skloništu Tora Bora na krajnjem severu Avganistana, Hamza i njegova dvojica braće dobili su tašib, molitveni lančić vrlo nalik hrišćanskoj brojanici, s molitvenim zrncima na kojima je bilo ispisano 99 imena koje muslimani koriste za boga Alaha.

Ali, za savremeni svet je važnije da je Hamza iz planina Avganistana u srcu poneo zastavu radikalnog islama.

Gledajući iz iranskog zatvora uspon Islamske države u Iraku i Siriji, Hamza i njegovi najbliži saradnici bili su protiv taktike osnivanja kalifata koja je donela velike civilne žrtve među muslimanima. Nasuprot tome, oni su želeli da "borbu premeste u Vašington, London, Pariz ili Tel-Aviv“.

Negde tokom 2015. godine Hamza i dvojica najbližih saradnika našli su na slobodi jer su ih Iranci zamenili za svoje diplomate koje su oteli radiklani islamisti.

Odmah su se sklonili u Vaziristan u Pakistanu, gde su ih radikalni islamisti dočekali kao heroje i gde danas uživaju diskretnu zaštitu pakistanske vojnoobavještajne službe.

Foto: Profimedia/AFP

Čeka nas teror dečaka Al Kaide

Gledajući iz ovog sigurnog skrovišta slom Islamske države, Hamza bin Laden u ovom trenutku pažljivo izbegava otvoreni sukob sa Zapadom i polako obnavlja tajnu terorističku mrežu Al Kaida koju će u budućnosti biti teško pobediti.

- Njena decentralizovana struktura čini je gotovo neuhvatljivom. Ona je kao vampir iz drugoklasnih vampirskih filmova. Pokušaš li da je probodeš kolcem kroz srce, ona se pretvori u hiljade slepih miševa i odleti na drugo mesto - smatra spomenuti antiteroristički ekspert FBI-a Ali Soufan.

Kao verni naslednik terorističke radikalne ideologije svoga oca, Hamza regrutuje nove pristalice na širokom području od Bangladeša do Sirije, Jemena i Severne Afrike i strpljivo čeka priliku za udar.

Foto: Guliver/Al-Jazeera/Getty Images

Desetine hiljada asocijalnih dečaka i mladića koji su prošli kroz zločinačke škole Islamske države i koji će delom završiti u Evropi, mogli bi lako postati opasno oružje u rukama Hamze bin Ladena.

A to je loša vest za čitav zapadni svet. Uprkos tome što su npr. Nemačka i Holandija, učeći na iskustvima borbe protiv neonacizma i islamofobije, razvile odličan sistem društvene reintegracije pogodan za istraumirane dečake džihadiste.

Da je situacija na terenu takva, govore i najnoviji teroristički napadi u Evropi, od Barselone do Finske, koje su izvele tajne islamističke ćelije koje je možda već preuzela obnovljena Al Kaida.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • A

    12. septembar 2017 | 00:01

    Musliman sam. Ali ne podrzavam ubijanje nijednog coveka na svijetu. Svi verujemo u sta hocemo a na onaj svijet ce mo odgovarat svako za sebe pred nasim Gospodarom svetova.. Svako ce svoja djela odnijet na drugi svijet jer je ovaj prolazan

  • ronaldo

    11. septembar 2017 | 22:37

    Tek za 10-20 godina svet ce osetiti posledici Arapskog proleca..

  • Marko

    11. septembar 2017 | 23:04

    Americke uniforme

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA